Винстрол – Същност, действие, ефект и прием

Винстролът е, вероятно, най-известният анаболен стероид, познат някога. Той е бил обект на много внимание в света на професионалния спорт.

Винстролът съществува от много десетилетия и все още остава любим стероид за различни класове спортисти и за различни цели: подобряване на постиженията и атлетиката, подготовка за състезания и състезатели по физика, както и за бодибилдъри.

Когато става въпрос за бодибилдинг, Винстролът определено е много повече стероид за рязане; всъщност, той изобщо няма да бъде полезен за мъжете като стероид за покачване и тези, които знаят, никога няма да го използват за тази цел.

Винстролът е създаден главно за лечение на заболявания и състояния, които водят до загуба на мускули, където може да насърчи растежа на чисти мускули поради отличната си способност да насърчава синтеза на протеини. Въпреки че това не води до степен на мускулен растеж, която културистите желаят, той е много ефективен при медицински обстоятелства.

Спортистите, включително тези на елитно ниво, започнаха да се интересуват много повече от свойствата на Винстролът за повишаване на производителността, отколкото от всичко, което той може да направи за физиката.

Всъщност, такива спортисти предпочитат стероид, който не променя значително телосложението при умерени дози, защото им позволява по-лесно да „летят под радара“ – но това, разбира се, не се отнася до избягване на тестовете за наркотици.

Повече от всички останали стероиди, Винстролът има печално известна история на употреба сред някои от най-добрите елитни атлети, включително шампиони по олимпийски спринт като Бен Джонсън, който даде положителна проба за този стероид на Олимпийските игри през 1988 г. Фактът, че някои от най-добрите атлети на планетата може да са решили да използват стероид като Винстрол за повишаване на ефективността, ни казва много за това колко ефективен и мощен е той за обикновения културист или непрофесионален спортист.

Характеристики и свойства на Винстрол

Винстролът се извлича от DHT и това е свързано с някои предимства, особено с това, че е стероид, който не ароматизира – така че не предизвиква превръщане в естроген. Предлага се както в перорална, така и в инжекционна форма, но за разлика от повечето стероидни инжекции, тази запазва същия риск от чернодробна токсичност като пероралния Винстрол, защото станозололът е С17-алфа алкилиран (С17-аа), независимо от формата, в която се предлага.

Малките модификации, направени на DHT за производството на Винстрол, са създали съединение, което има по-голяма активност в мускулната тъкан от DHT. Винстролът няма естрогенна активност в организма, както и не е известна прогестогенна активност. Благодарение на силното му свързване с SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), по-голямо количество от Винстролът е в състояние да циркулира в кръвта.

Винстролът има висок анаболен рейтинг и нисък андрогенен рейтинг – съответно 320 и 20. Това ни дава основание да предположим, че станозололът трябва да бъде повече от три пъти по-мощен по отношение на анаболната сила от тестостерона и следователно изключително силен при постигането на мускулни печалби. Този анаболен рейтинг обаче не се превежда в такива резултати поради начина, по който този стероид действа, и той не се счита за мускулен гейнър въпреки високия си анаболен рейтинг и медицинската му употреба за лечение на мускулна загуба.

Винстролът е един от много малкото стероиди, които жените могат да използват (в пероралната му форма), въпреки че трябва да бъдат малко по-внимателни с това съединение, отколкото с по-добре поносимия Анавар, когато става въпрос за вирилизиращи странични ефекти.

Винстролът е също така един от малкото стероиди, които предлагат избор между инжекционна и перорална форма. Инжекционният Винстрол има полуживот около 24 часа, докато пероралният Винстрол има полуживот от само 8 до 9 часа. За разлика от всеки друг стероид, който предлага и перорална, и инжекционна форма, Винстролът и в двете му форми имат абсолютно еднаква химическа структура. Това означава, че и двете форми са равно токсични за черния дроб, като инжекционната форма е малко по-малко хепатотоксична.

Перорален Винстрол

Не са много стероидите, които предлагат и орална, и инжекционна форма, но Винстролът е един от тях и трябва да направите избор между тях; повечето потребители избират оралната форма поради една основна причина.

Оралният Винстрол е привлекателна опция, ако се колебаете дали да инжектирате стероиди, защото е известно, че инжекциите с Винстрол са може би най-болезнените от всички стероиди. Независимо дали използвате орален или инжекционен Винстрол, крайните ви резултати ще бъдат едни и същи. Единствената разлика е в метода на приложение и скоростта на действие и изчезване от организма. Пероралната форма е и малко по-токсична за черния дроб.

С кратко полуживот от 8-9 часа, пероралният Винстрол може да се приема или веднъж дневно, или разделен на две дози през деня. Може би има само два други стероида, които са еднакво или по-популярни сред сериозните спортисти и бодибилдъри от оралния Винстрол, и те са Dianabol и Deca-Durabolin.

Винстрол Депо

Инжекционният станозолол, известен като Винстрол Depot, предоставя абсолютно същите предимства като оралната версия. Разликата е само в начина на приложение, като това означава по-дълго полуживото при инжектиране и много по-малка токсичност за черния дроб, но все пак е важно да се има предвид токсичността.

По-дълготрайното полуживото позволява по-редки приложения на стероида в сравнение с необходимостта от прием на перорален Винстрол, който се излиза от тялото по-бързо. Жените рядко, ако изобщо, предпочитат инжектиран Винстрол, докато мъжете, които са свикнали да инжектират стероиди, могат да се насочат към инжекционния Винстрол. Все пак, трябва да се има предвид, че Винстрол е известен със своята болезнена стероидна инжекция. Той е суспензия на водна основа, която съдържа малки твърди микрокристали (и изисква добро разклащане преди употреба) и изисква употребата на по-голяма игла. За мнозина това може да бъде достатъчна причина да изберат пероралния Винстрол пред инжекциите, особено ако са нови в използването на стероиди.

Винстролът е стероид, който бързо започва да действа, включително и след инжекциране (въпреки че оралният вариант е още по-бърз). Желаните ефекти на изсушаване, които Винстролът предлага и се ценят, често могат да се забележат в рамките на няколко дни за някои потребители, както и печалбите в сила могат да започнат да се наблюдават в първата седмица на цикъла. Това не е стероид, от който трябва да чакате седмици, за да видите резултатите, дори и в инжекционна форма.

Ефектит / Ползи от Винстрол

Винстролът идва със значителни и изключителни предимства, които са подходящи за множество потребители, особено за тези, които искат значително подобрение на спортните си постижения и бързо промяна в физиката.

Повишена мощност, скорост и сила

Тези качества са това, което прави Винстрол толкова ценен сред професионалните спортисти. В тази област Винстролът безспорно се отличава – в повишаването на производителността. Дори когато се използва за основната цел на отслабване, вероятно ще забележите по-голямо запазване на силата, което често се наблюдава загуба при сериозни диети за отслабване.

Винстролът е идеален за придобиване на мощност и сила, без да добавя значителна маса към физиката. Това намалява всякакво нежелано внимание, което може да се получи при използването на стероид, тъй като Винстролът със сигурност не добавя много маса при мъжете.

Загуба на мазнини

Винстролът често се използва в цикли на отслабване. Способността му да изгаря мазнини обикновено се счита за равна или дори по-добра от тази на Анавар и има същото предимство, че не ароматизира. Така че, при прием на Винстрол, няма задържане на вода (поне не от самия стероид), но вероятно ще използвате и други съединения, които могат да ароматизират.

Релеф (Дефиниция)

С загубата на мазнини се подобрява тонусът, дефиницията и твърдостта на мускулите. Потребителите на Винстрол бързо ще забележат ефектите на изсушаване, които допринасят за по-изразена дефиниция на мускулите и съдовете.

Поддържане на мускулите

Ако сте на диета за отслабване, запазването на съществуващите мускули е от съществено значение. Винстролът определено не е най-добрият стероид за запазване на чиста мускулатура, но осигурява някои анаболни ползи в това отношение.

Повечето хора, които използват Винстрол по време на отслабване, вероятно ще искат да добавят друг стероид, за да помогнат на по-доброто запазване на чистата маса, отколкото Винстролът може да осигури сам по себе си. Винстролът стимулира задържането на азот и повишава синтеза на протеини, но не в такава степен, че да доведе до значително натрупване на мускулна маса – въпреки високия си анаболен рейтинг.

Здраве на костите

Винстролът е известен с ползите си за здравето и здравината на костите от медицинска гледна точка. Възможно е Винстролът да предостави и някои подобрения в здравината на сухожилията, въпреки че много потребители съобщават за болки в ставите и сухожилията, така че ефектите му в тази област изглеждат индивидуални и пълното му въздействие (положително или отрицателно) върху сухожилията и ставите не е напълно ясно.

Винстрол – дози и прием

Когато разглеждате дозировките на Винстрол, трябва да решите дали ще използвате пероралната или инжекционната форма. Не се препоръчва да ги комбинирате или смесвате. Изберете една от тях и след това прецизирайте дозата и начина на приложение, за да отговорите на индивидуалния си отговор към стероида и да адаптирате ефектите му спрямо конкретните резултати, които искате да постигнете с Винстрол.

Медицинска доза на Винстрол

Началната дозировка на перорален Винстрол при медицинска употреба е била много ниска – около 6 mg дневно. Пациентите обикновено са били насърчавани да разделят дозата на три приема на ден, а периодът на приложение рядко е надвишавал 8 седмици. За инжекционния Винстрол обикновено се предписват дози от 50 mg на инжекция, които се прилагат веднъж на две до три седмици.

Дозировка на Винстрол за бодибилдинг

Новопристигналите в бодибилдинга, използващи Винстрол, могат да започнат с ниска доза от само 50 mg, инжектирани на всеки два дни или 200 mg седмично. В повечето случаи дори новопристигналите ще комбинират Винстрол с друг анаболен стероид, което може да повлияе на дозата. Все пак, трябва да комбинирате Винстрол с тестостерон, дори само в ниска доза за поддържане на нормалните нива на тестостерон, за да избегнете симптомите на ниско ниво на тестостерон.

Опитни начинаещи и напреднали потребители обикновено могат удобно да използват 400 mg седмично от инжекционен Винстрол. Имайте предвид, че напредналите потребители рядко увеличават дозата на Винстрол. Първо, Винстрол е известен със своята болезненост приинжекции, тъй като е на водна основа. В допълнение, повишаването на дозата на Винстрол носи малко ползи в сравнение със възможните странични ефекти. Вместо това, стратегията за напреднали потребители е да комбинират Винстрол с по-мощни стероиди, вместо да увеличават постоянно дозата на Винстрол.

Когато става въпрос за пероралния Винстрол, все още можете да се придържате към 400 mg седмично, но имайте предвид по-високия риск от стрес за черния дроб. Тази максимална доза би се равнявала на 60 mg дневно, което е значително повече от медицинските дози. Мнозина потребители, които желаят ползите от Винстрол за намаляване на мазнините и орелефяване, предпочитат по-ниска доза, около половината от тази, например 200 mg седмично.

Дозировка на Винстрол за жени

За жените, сравнително ниският андрогенен рейтинг прави Винстрол приложим за жени при ниски дози и за кратки периоди от време. Жените ще открият, че дозата от 4 mg до 6 mg дневно от перорален Винстрол предлага отлични ползи при минимални рискове от странични ефекти. Някои жени могат да увеличат дозата до 10 mg, но трябва да имат предвид, че това значително увеличава шансовете за вирилизация. Превишаването на тази доза, например до 20 mg дневно, осигурява по-висок риск от развитие на мъжки черти. Жените трябва да се придържат към цикъл на Винстрол от 4 до 6 седмици максимум поради по-високия риск от вирилизация при по-дълги цикли. За жените се препоръчва да използват само пероралната форма на Винстрол, защото тя носи по-висок риск от вирилизация в сравнение с инжекционната форма.

ᐉ Прочете още: Цикъл с Винстрол – начинаещи и напреднали

Правилно приложение и време

Пероралният Винстрол има много кратък полуживот, както е очаквано от перорален стероид, около 9 часа. Поради това обикновено е по-идеално да разделяте дозата на два приема дневно. В медицински практики обикновено се препоръчва да се приема три пъти дневно, но това не е необходимо за бодибилдинг и представяне.

Инжекционният Винстрол има по-голямо полуживот от пероралния, но все пак е доста кратък – около 24 часа. Това ви дава възможност да инжектирате всеки ден или всеки втори ден в зависимост от вашата програма.

Често задавани въпроси за Винстрол

Колко време отнема да видя резултати от Винстрол?

Резултатите от Винстрол обикновено се забелязват в рамките на първите няколко дни до няколко седмици. Първите ефекти, които повечето потребители забелязват, са свързани с изсушаване, тъй като Винстрол премахва излишната вода и помага за постигането на по-постна, суха и дефинирана фигура. Подобренията в помпите и външния вид са обикновено забележими още през първата седмица. Пероралният Винстрол показва по-бързи резултати в сравнение с инжекционния, но и двете форми се смятат за бързодействащи стероиди. Независимо от формата, резултатите се постигат до края на цикъла.

Колко Винстрол трябва да приемам на ден?

Дозата на Винстрол може да бъде между 10 mg и 60 mg на ден, в зависимост от формата – перорална или инжекционна. За начинаещи потребители не се препоръчва използването на по-високи дози в началото, докато не се установят потенциалните странични ефекти при по-ниските дози. Жените трябва да приемат много ниски дози, започващи от 2,5 mg на ден и никога да не превишават 15 mg или 20 mg на ден. Мъжете обикновено използват дози от 25 mg до 50 mg на ден и постигат отлични резултати.

Винстрол законен ли е?

Винстрол е забранено вещество и е незаконно да се купува или използва. Въпреки че по-рано се използваше за медицински цели в САЩ, в момента в повечето случаи не се предписва и е незаконен в много държави. Имайте предвид, че станозолол се произвежда под различни търговски марки и може да бъде закупен като продукт с фармацевтичен клас. Въпреки това, поръчването и получаването на тези стероиди са напълно незаконни и може да се сблъскате с сериозни правни последствия, ако бъдете заловени.

Мога ли да използвам Винстрол самостоятелно?

Въпреки че жените често използват Винстрол самостоятелно, мъжете винаги трябва да включат поне една форма на тестостерон в ниски дози от поне 100 mg седмично с Винстрол, за да се справят с потискането на естествения тестостерон.

С какво мога да комбинирам Винстрол?

Винстрол често се комбинира с различни други стероиди, в зависимост от конкретните цели на потребителя. Жените често го комбинират с Примоболан, докато мъжете използват различни съединения – от обикновен тестостерон до тренболон и анадрол, за да споменем само някои от тях. Тъй като Винстрол не причинява естрогенни странични ефекти, някои мъже предпочитат да използват други стероиди, които също не ароматизират.

Какви са страничните ефекти от Винстрол?

Винстрол носи много рискове от странични ефекти, които варират от леки до сериозни. Най-сериозният негативен ефект е върху холестерола, като намалява нивата на „добрия“ холестерол и увеличава нивата на „лошия“ холестерол. Той също така сериозно потиска естествения тестостерон и има повишен риск от чернодробна токсичност както при пероралната, така и при инжекционната форма.

ᐉ Прочете още: Винстрол – Странични ефекти, вреди и рискове

Може ли Винстрол да се използва за натрупване на мускулна маса?

Винстрол не е известен като стероид, който допринася за значителен прираст на мускулна маса при мъжете. Въпреки това, жените могат да забележат прилично увеличение на мускулната маса при ниски дози. Винстрол е особено полезен за рязане и подготовка за състезания, както и за подобряване на спортната производителност.