Орални анаболни стероиди – Същност, действие и прием

Какво са оралните анаболни стероиди?

Оралните анаболни стероиди (ОАС) са синтетични производни на тестостерона, предназначени за перорален прием.

Те са разработени, за да предложат алтернатива на инжекционните стероиди, като целят да подобрят физическата производителност и да ускорят процеса на възстановяване след тренировки.

В контекста на фитнеса и бодибилдинга, ОАС са популярни заради способността си да увеличават мускулната маса и силата, както и заради бързия начин, по който те достигат до кръвообращението.

В тази статия ще разгледаме различните видове орални стероиди, както и тряхното действие, вреди и особености. Нека започваме!

Видове орални анаболни стероиди

Оралните анаболни стероиди (ОАС) се разделят на различни видове, всеки с уникални свойства и предназначения, особено в областта на фитнеса и бодибилдинга. По-долу са представени някои от най-популярните орални стероиди, използвани от атлети и бодибилдъри:

 1. Оксандролон (Анавар): Известен със своята лека природа, оксандролон е популярен избор сред начинаещи и жени. Той е известен с умереното си анаболно действие и минималните странични ефекти, особено по отношение на естрогенния ароматазен ефект. Оксандролон стимулира увеличаването на чистата мускулна маса без значително задържане на вода.
 2. Туринабол: Този стероид е известен със своята способност да увеличава силата без значително увеличение на теглото, което го прави подходящ за спортисти в категории с ограничение на теглото. Туринабол се характеризира с нисък риск от странични ефекти и е предпочитан за получаване на чисти мускулни печалби.
 3. Станозолол (Винстрол): Известен със своята способност да увеличава силата и издръжливостта, станозолол често се използва в режими за рязане. Той помага за увеличаване на силата, без значително увеличение на телесното тегло.
 4. Methandienone (Дианабол): Силно анаболен стероид, Дианабол е известен със своята способност бързо да увеличава мускулната маса и силата. Въпреки това, той може да причини значително задържане на вода и е известен с потенциални естрогенни странични ефекти.
 5. Оксиметолон (Анадрол): Използва се в основно в цикли за увеличаване на обема, оксиметолон е изключително силен орален анаболен стероид, който може да предизвика значително увеличение на мускулната маса и сила в кратък период от време. Този стероид също така е свързан с риск от странични ефекти, включително хепатотоксичност.

Всеки от тези орални стероиди има уникални характеристики, които ги правят подходящи за различни цели в тренировъчния процес.

Действие и ефект

Оралните стероиди действат в организма чрез имитация на действието на тестостерона, свързвайки се с андрогенните рецептори и участвайки в различни биохимични процеси. Тяхното основно действие е да увеличат анаболните процеси в тялото, което води до ускорено нарастване на мускулната маса, увеличаване на силата и подобряване на общата физическа производителност.

 1. Свързване с андрогенни рецептори: ОАС се свързват с андрогенните рецептори в мускулните клетки, което води до активиране на генетични механизми, отговорни за синтеза на протеини. Този процес е ключов за растежа и възстановяването на мускулните влакна.
 2. Противодействие на катаболните процеси: ОАС намаляват активността на глюкокортикоидните хормони, които са отговорни за катаболните процеси в организма. По този начин те помагат за предотвратяване на разграждането на мускулните тъкани, което е особено важно по време на интензивни тренировки и периоди на възстановяване.
 3. Увеличение на производството на еритроцити: Някои ОАС стимулират производството на еритроцити, което подобрява кислородния транспорт до мускулите. Това увеличава издръжливостта и производителността при тренировки.
 4. Влияние върху метаболизма: ОАС могат да увеличат метаболизма, което води до по-ефективно изгаряне на мазнините и увеличение на чистата мускулна маса.
 5. Въздействие върху общото възстановяване: ОАС могат да ускорят процесите на възстановяване след тренировки, което е критично за постигането на по-добри резултати в дългосрочен план.

Въпреки положителните ефекти, употребата на ОАС може да доведе до редица странични ефекти, включително хормонални дисбаланси, увреждане на черния дроб и сърдечно-съдови проблеми. Ето защо е важно тяхната употреба да става под строг медицински контрол и в съответствие с препоръчителни дозировки.

Нека разберем какви са предимствата и недостатъците на оралните анаболни стероиди.

Предимства на ОАС

Оралните анаболни стероиди (ОАС) представляват атрактивна опция за фитнес ентусиасти и бодибилдъри поради редица характеристики, които ги отличават от други форми на стероиди. На първо място, те се отличават с удобството си за приемане. В сравнение с инжекционните стероиди, оралните стероиди са лесни за приемане и управление, без нуждата от медицински умения за инжектиране, което намалява риска от инфекции на мястото на инжектиране.

Един от най-значимите аспекти на ОАС е техният бърз начин на действие. Те бързо се абсорбират в кръвния поток, което означава, че атлетите могат да забележат ефектите им почти веднага след приемането. Това е особено полезно в периоди, когато се търси бързо увеличение на силата или мускулната маса. Освен това, тъй като ефектите им са бързи, те са подходящи за краткосрочни цикли, в които бързите резултати са желани.

Таблица на предимствата на орални анаболни стероиди:

ПредимствоОбяснение
УдобствоЛесен и бърз орален прием без нужда от инжекции
Бързо действиеБърза абсорбция в кръвта и незабавни ефекти
Краткосрочна ефективностПодходящи за бързо увеличаване на мускулна маса и сила

Въпреки тези предимства, важно е да се отбележи, че употребата на ОАС трябва да се осъществява внимателно и под медицинско наблюдение, поради потенциални странични ефекти и рискове за здравето. Правилната информираност и умереност са ключови за максимално безопасно и ефективно използване на ОАС в областта на фитнеса и бодибилдинга.

Въпреки удобствата и популярността на оралните анаболни стероиди (ОАС) сред фитнес общността, те носят и низ от значими недостатъци и потенциални рискове, особено при неправилна употреба.

Първо, хепатотоксичността е един от най-значимите рискове при употребата на ОАС. Тъй като тези вещества се обработват от черния дроб, дългосрочната употреба или неправилното дозиране може да причини сериозни увреждания на черния дроб. Това включва рискове като жълтеница, чернодробна недостатъчност и дори чернодробен рак.

Второ, оралните стероиди могат да предизвикат редица странични ефекти, свързани с хормоналния баланс в тялото. Промени в хормоналните нива могат да доведат до естрогенни странични ефекти като гинекомастия (увеличаване на мъжките гърди) и задържане на вода, което може да наруши целите на състезателите по бодибилдинг за постигане на определена естетика.

Трето, ОАС могат да имат влияние и на кардиоваскуларната система. Употребата на стероиди може да доведе до повишено кръвно налягане, което увеличава риска от сърдечни заболявания. Те също така могат да повлияят на липидния профил, увеличавайки LDL (лошия холестерол) и намалявайки HDL (добрия холестерол), което също увеличава рисковете за сърдечно-съдовата система.

Четвърто, психологическите ефекти на ОАС не трябва да се подценяват. Някои потребители могат да изпитат промени в настроението, агресия или депресия. Тези психологически странични ефекти могат да имат значително въздействие върху личния живот и социалните взаимоотношения на индивида.

Таблица на недостатъците на орални анаболни стероиди:

НедостатъкОбяснение
ХепатотоксичностРиск от сериозни увреждания на черния дроб
Хормонални странични ефектиПромени в хормоналния баланс, които могат да доведат до гинекомастия и задържане на вода
Кардиоваскуларни рисковеПовишено кръвно налягане, промени в липидния профил
Психологически ефектиПромени в настроението, агресия, депресия

Недостатъци на ОАС

Оралните анаболни стероиди, въпреки своите предимства, са свързани с редица недостатъци и потенциални рискове за здравето, особено при продължителна употреба или злоупотреба. Тук са изложени някои от основните недостатъци:

 1. Хепатотоксичност: Един от най-сериозните недостатъци на оралните стероиди е техният потенциален токсичен ефект върху черния дроб. Поради начина, по който се метаболизират в черния дроб, те могат да причинят различни увреждания, включително чернодробни възпаления и дори цироза при продължителна употреба.
 2. Ефекти върху сердечно-съдовата система: Оралните стероиди могат да повишат риска от развитие на сердечно-съдови заболявания. Те могат да увеличат „лошия“ LDL холестерол, докато понижават „добрия“ HDL холестерол, което води до увеличен риск от атеросклероза и други сърдечно-съдови проблеми.
 3. Хормонални дисбаланси: Приемът на орални анаболни стероиди може да причини значителни хормонални промени и дисбаланси. Това включва потискане на естественото производство на тестостерон, което може да доведе до проблеми с репродуктивната система, включително намалена сперматогенеза и атрофия на тестисите при мъжете.
 4. Естрогенни странични ефекти: Някои орални стероиди могат да ароматизират, което означава, че те се превръщат в естроген, хормон, който може да доведе до странични ефекти като гинекомастия (увеличение на гърдите при мъжете) и задържане на вода.

Таблица на недостатъците на орални анаболни стероиди:

НедостатъкОбяснение и потенциални последици
ХепатотоксичностПотенциал за увреждане на черния дроб, възпаление, цироза
Сердечно-съдови рисковеУвеличен риск от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания
Хормонални дисбалансиНарушения на естествената хормонална регулация
Естрогенни странични ефектиГинекомастия, задържане на вода

Орални vs. Инжекционни стероиди

АспектиОрални стероидиИнжекционни стероиди
Абсорбция и ефективностПрез червата и с първо минаване през черния дроб, намалена ефективностДиректно в мускулната тъкан, по-голяма биодостъпност
Бързина на действиеПо-бързо начало на действиеПостоянно и продължително действие
Нива на кръвни стероидиПо-големи флуктуации в нивата на стероидитеПо-стабилни и предсказуеми нива на стероидите
Удобство и интимностЛесни за приемане, не изискват инжекцииИзискват инжекции
Потенциални странични ефектиВъзможни сериозни странични ефектиВъзможни сериозни странични ефекти
Дозиране и контролПо-чести дози, по-трудно за контролПо-лесен контрол на дозата, по-голяма стабилност

Оралните стероиди предлагат по-бързо начало на действие и са по-лесни за приемане, без да изискват инжекции. Те са удобни за хора, които се страхуват от инжекции или предпочитат алтернативен начин на прием на субстанцията.

Въпреки това, те често са свързани с по-големи флуктуации в нивата на стероидите в кръвта и изискват по-чести дози.

Инжекционните стероиди, от друга страна, предоставят по-стабилни и предсказуеми нива на стероидите в кръвта, като същевременно са по-ефективни за мускулен растеж и издръжливост.

Въпреки изискването за инжекции, те са предпочитани от спортисти, които търсят дълготрайни резултати и по-голям контрол върху дозирането.