Анавар – Същност, действие, ефект и прием

Анавар е известната търговска марка на стероидното съединение Oxandrolone. Оксандролонът е създаден през 60-те години на миналия век, с цел помощ на хората да възвърнат тегло след операции или други здравословни проблеми, както и да се използва за лечение на остеопороза, благодарение на положителното въздействие върху подобряването на костната плътност.

Когато сравняваме Анавар с други стероиди, той се смята за лек, но в действителност все още може да има значителни ефекти (както положителни, така и отрицателни) при по-високи дози.

Една от основните цели при създаването на Анавар беше да има стероид, който да е достатъчно мек при ниски медицински дози, за да могат жените и дори децата да го използват без странични ефекти. Именно тази относителна мекота превърна Анавар в привлекателен стероид за повишаване на ефективността както при мъже, така и при жени.

Анавар е един от малкото анаболни стероиди, които и днес все още са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) – но не за употреба в бодибилдинг или за спортни постижения. Той все още е забранено вещество за всичко друго, освен за медицинска употреба. Анавар има одобрение от FDA за лечение на болки в костите, свързани с остеопороза, помощ при наддаване на тегло, обръщане на ефектите от дългосрочна употреба на кортикостероиди и за лечение на изгаряния, сред други приложения.

Анавар със сигурност е един от най-старите и добре познати стероиди. Богатството от резултати, които можем да прочетем за Анавар, ни дава възможност за цялостно разбиране на това, което този стероид може и не може да направи. Все пак, е малко вероятно вашето лично изживяване да отразява опита на други, затова винаги трябва да бъдете внимателни, когато влизате в света на стероидите.

Характеристики и свойства на Анавар

Анавар се базира на хормона DHT (дихидротестостерон) с някои малки модификации, които имат голямо значение за неговите ефекти.

Това е орален стероид, който има своите плюсове и минуси. Анавар идва с множество предимства и потенциални приложения, но най-известен е като стероид за изгаряне на мазнини, като има специфични и уникални ефекти в тази област, които ще разгледаме по-долу.

Най-важното е, че Анавар разполага със силни анаболни свойства (наистина три пъти по-силни от тестостерона) и слаби андрогенни ефекти, което го прави подходящ за употреба от жени, за разлика от множество други стероиди, които са твърде андрогенни за жените.

Анавар е известен като C-17 алфа алкилиран стероид, който му позволява да се приема орално. Няма нужда от инжекции с Анавар – това е напълно перорално съединение.

На пръв поглед, въпреки малката промяна, при която един атом кислород замества втория въглероден атом, Анавар придобива значително увеличение на анаболната сила в сравнение с обикновения DHT. Фактически, Анавар е три пъти по-анаболен от тестостерона. Има андрогенен рейтинг само 24, в сравнение с 100 за тестостерона.

Това ни подсказва, че е малко вероятно да се сблъскаме с много от страничните ефекти, свързани с андрогенността, които са широко разпространени при много други съединения.

Ефект и действие на Анавар

Повечето хора предпочитат да използват Анавар в цикъл на рязане, където ползите от него са най-известни.

Той е известен като един от най-добрите стероиди за рязане от всички възможни опции, които имаме. Това е така поради две основни причини:

  • Анавар може директно да стимулира изгарянето на мазнини.
  • Анавар е мощен съхранител на съществуващата мускулна тъкан.

И така, въпреки че тези две са важни предимства на Анавар, те определено не са единствените. Дори ако рязането е основната ви цел за използването на Анавар, ще получите множество други положителни ефекти, които ще допринесат за вашите придобивки и общи резултати.

С Анавар ще забележите подобрение на силата, издръжливостта, издържливостта и възстановяването. Независимо от вида тренировки, които извършвате, ще забележите значителна разлика във вашата производителност и способността ви да тренирате на по-високо ниво, било то кардио тренировки за издръжливост или трениране с тежести (или и двете).

Благодарение на способността на Анавар да подобрява възстановяването, ще можете да увеличите честотата на тренировките си, като в същото време подобрите интензивността и продължителността на обучението си, тъй като тялото ви се възстановява по-ефективно. В крайна сметка, това води до по-добри и по-бързи резултати благодарение на широкия спектър от ефекти на Анавар.

На базово ниво можете да очаквате да видите хубава загуба на мазнини и умерено увеличение на мускулната маса при използване на Анавар. Разбира се, типът тренировки, които извършвате, ще оформи посоката на вашите резултати. Независимо дали става въпрос за основно кардио и умерено съпротивително обучение, това ще бъде най-големият фактор за колко мазнини можете да изгорите.

Въпреки това, твърдостта и изсушеността на Анавар винаги са желани при придобиването на мускулна маса и загубата на мазнини. Фактът, че не води до задържане на вода, е отличително предимство за всеки, който желае да постигне изразена, изсушена и изразителна физика.

Едно от по-малко обсъжданите предимства на Анавар е възможното подобрение на цялостното ви настроение. Не всеки ще забележи това, но някои хора определено отбелязват положителна промяна в настроението и умствената енергия, което се изразява в по-позитивно мислене и дори по-добър сън. Всичко това допринася за по-добри тренировки и по-добро възстановяване. Нещо, което не може да се каже за много други стероиди, които могат да предизвикат тревожност и повишено раздразнение.

Нека обобщим най-важните и привлекателни предимства на Анавар, особено когато го сравняваме с други стероиди:

  • Анавар не предизвиква естрогенни странични ефекти, когато се използва самостоятелно.
  • Анавар е отличен за запазване на мускулната маса по време на цикъл на рязане и когато се придържате към калориен дефицит.
  • Подобрява твърдостта и сухотата на мускулите, без задържане на вода.
  • Подобрява напомпването и васкуларността, особено ако вече имате добра мускулатура и слаба мазнини.
  • Повишава издръжливостта и издържливостта и намалява времето за възстановяване. Мускулите ви се уморяват по-малко по време на тренировка.
  • Анавар представлява по-малък риск за черния дроб в сравнение с много други перорални съединения, което ви позволява да го използвате безопасно в 8 или 12-седмичен цикъл с намален риск от токсичност към черния дроб.
  • Въпреки че е орален стероид, Анавар може лесно и ефективно да се комбинира с инжекционни стероиди.
  • Анавар е подходящ за начинаещи, средно напреднали и напреднали потребители.

Някои от най-мощните стероиди не трябва да се използват от нови потребители, но Анавар не е такъв. Дори и най-опитните потребители могат да включат Анавар в цикъла си по време на рязане.

Това го прави изключително универсален стероид и такъв, в който имам голямо доверие. В сравнение с множество други съединения, които могат да имат по-силни ефекти, но и по-големи рискове от странични ефекти, изискващи постоянен контрол и намеса по време на целия цикъл, Анавар не изисква да се фокусирате върху предотвратяването на странични ефекти и ви позволява да се концентрирате изцяло върху постигането на резултати.

ᐉ Прочете още: Анавар – Странични ефекти, вреди и рискове

Дозировки и приложение на Анавар

Целите, опитът, здравословното състояние, възрастта, полът и типът на тялото са от значение при планирането на дозата на Анавар.

Анавар има кратък полуживот и се излиза от тялото относително бързо, така че ако изпитате нежелани ефекти от твърде висока доза, трябва да се справите със симптомите за кратко време и можете да коригирате дозата си надолу за останалата част от цикъла.

Медицинската доза на Анавар

Когато се използва по медицински причини, дозите на Анавар винаги са били в най-ниската част в сравнение с използването му за повишаване на ефективността и бодибилдинга. Обикновено те са между 5 mg и 10 mg дневно, въпреки че в някои случаи могат да бъдат и 2,5 mg дневно, в зависимост от пациента и неговото състояние.

Важно е да се отбележи, че продължителността на периода, през който Анавар обикновено се приема по медицински причини, е много по-кратка в сравнение с употребата му за бодибилдинг. Обикновено се използва за период от 2 до 4 седмици, а само в редки случаи Анавар се използва за няколко месеца за медицински цели.

Дозиране на Анавар за бодибилдинг

Тъй като вероятно ще комбинирате Анавар с един или повече други стероиди, това ще влияе на дозата на Анавар за бодибилдинг. Вашите конкретни цели и предишният ви опит със стероиди също са важни фактори.

Късият полуживот на Анавар прави дозирането му доста лесно, тъй като ако смятате, че сте използвали твърде висока доза, тя бързо напуска тялото и можете да коригирате дозата си нагоре или надолу.

Повечето мъже ще намерят добър баланс с доза от 50 mg Анавар дневно, разделена на две приема през деня. Можете дори да се справите без или само с много леки странични ефекти при тази доза.

Дори начинаещите могат да започнат с 50 mg, но не подценявайте приемането само на 30 mg дневно, ако това е първият ви цикъл, за да можете да оцените реакцията на тялото си. Ако мускулните печалби са ви основен приоритет, а не загубата на мазнини, не е необичайно да се използва доза от 80 mg до 100 mg – но бъдете внимателни с липидния си профил при толкова високи дози, както и с по-високия риск от други странични ефекти, които могат да се появят.

Дозировка за жени на Анавар

Анавар е един от малкото анаболни стероиди, които могат да се считат за „приятелски настроени към жените“. Това означава, че при по-ниски дози много жени използват Анавар без никакви странични ефекти. По-високите дози обаче със сигурност водят до развитие на мъжки черти, но те ще изчезнат, след като спрете употребата на Анавар.

Жените не трябва да използват повече от 10 mg Анавар дневно, но 5 mg често са достатъчни. За да избегнете появата на андрогенни ефекти, жените, които използват стероиди, трябва да ограничат цикъла на Анавар до 4 седмици, а най-много до 6 седмици.

Правилно приложение и време

В сравнение с инжекционните стероиди, полуживотът на Анавар е кратък – между 9 и 10 часа. Това ви поставя в положение да изберете дали да прилагате избраната доза веднъж или два пъти на ден.

Някои фактори, които трябва да вземете предвид, са дължината на дните във вашето местоположение и времето, в което тренирате. Целта е да поддържате нивата на Анавар в кръвта си на оптимално ниво, доколкото е възможно.

Прилагането два пъти на ден е толкова просто, колкото да разделите общата доза на две равни части. Обичайната схема е да приемате половината от дозата сутрин по време на закуска, а втората половина – около час преди тренировка (ако тренирате по-късно през деня).

ᐉ Прочете още: Цикъл с Анавар – начинаещи, средно напреднали и напреднали

Често задавани въпроси за Анавар

Увеличава ли оксандролонът силата?

Анавар определено може да ви даде тласък на силата благодарение на високия си анаболен рейтинг. Една от първоначалните му медицински приложения беше за увеличаване на мускулната сила при пациенти със заболявания, свързани с мускулна загуба. Така че при по-високи дози за бодибилдинг, е вероятно да постигнете значително подобрение на силата.

Анавар не е широко известен като стероид, предназначен за повишаване на силата, но всъщност е отличен в това отношение. Една от причините за това е, че увеличава усвояването на АТФ в мускулните клетки. Вероятно ще забележите голямо подобрение в тегловните натоварвания, които можете да издържите, когато използвате Анавар.

Колко дълго трябва да продължи цикълът с Анавар?

Стандартният цикъл на Анавар продължава само 6-8 седмици. В зависимост от вашите цели, можете да добавите други съединения, за да удължите цикъла с няколко седмици след прекратяването на Анавар.

Силно се препоръчва употребата на Анавар да не продължи повече от 8 седмици поради възможния риск от чернодробна токсичност, свързан с приема на орални стероиди.

Въпреки че не е толкова силен в това отношение, в сравнение с други орални стероиди, все пак е важно да се отнесете сериозно към рисковете при използването на Анавар и да ограничите продължителността на цикъла до 8 седмици или по-малко.

Какво прави Анавар с тялото ви?

Анавар е около три пъти по-мощен от тестостерона по отношение на анаболните ефекти, което означава, че може да доведе до значително увеличение на силата и някои придобивки на чиста мускулна маса.

Анавар ще ви помогне да изгубите мазнини, без да задържате вода, тъй като не се превръща в естроген. Той има силни анаболни ефекти, но по-слаби андрогенни ефекти в сравнение с тестостерона.

Превръща ли се Анавар в DHT?

Анавар е извлечен от самия DHT (дихидротестостерон) с някои леки промени в хормоналната структура. Това означава, че Анавар не може да се превърне в DHT, тъй като по същност вече е DHT. Поради факта, че е стероид на базата на DHT, Анавар може да доведе до косопад при мъжете, които вече са генетично предразположени към оплешивяване.

Какъв е полуживотът на Анавар?

Полуживотът на Анавар е около 9 до 10 часа. Това го прави бързодействащ стероид, както може да се очаква от орален стероид. Най-добре е да разделите дневната доза на Анавар на две приемания, за да поддържате оптимални нива в кръвта. Въпреки това, е възможно да изберете и еднократно дневно дозиране, без да създава отрицателни проблеми.

Колко Анавар трябва да приемам на ден?

Вашата доза на Анавар ще зависи от много фактори, основно от вашите лични цели и комбинацията с други стероиди, ако има такава. Начинаещите обикновено започват с дози до 50 mg на ден, а напредналите потребители често могат да приемат до 100 mg на ден. Все пак, такава висока доза не се препоръчва за начинаещите.

Причинява ли Анавар проблеми с бъбреците?

Използването на анаболни стероиди може да представлява риск за бъбреците. При употребата на Анавар, бъбреците ви може да бъдат изложени на стрес. Ако нямате предишни проблеми с бъбреците, използването на ниски дози и кратки цикли на Анавар е малко вероятно да причини увреждане на бъбреците. Въпреки това, при използването на високи дози и продължителни цикли съществува риск да натоварите бъбреците си, както и другите органи.

Анавар причинява ли тревожност?

Някои потребители съобщават, че изпитват симптоми на тревожност при употребата на Анавар. Това вероятно е индивидуална реакция към стероида и не е нещо, което засяга всички потребители.

Всеки стероид може да предизвика промени в настроението, тъй като въвеждате хормони в организма си, което може да доведе до колебания и симптоми на тревожност, особено ако вече сте склонни към тревожност и други разстройства на настроението.

Какво се случва, когато спрете приемането на Анавар?

При спиране на Анавар има две основни неща, за които трябва да внимавате: отнемане на симптоми, което обаче не е често срещано при кратки цикли за подобряване на физическата форма. Второто, което е много по-вероятно, е потискане на естественото производство на тестостерон в организма ви.

Анавар не е от най-силно потисканите стероиди, но е вероятно, че вашето естествено производство на тестостерон ще бъде засегнато. Това може да доведе до симптоми на ниско ниво на тестостерон, като загуба на мускулна маса и натрупване на мазнини. За да избегнете това, е препоръчително да извършвате PCT след цикъла си на Анавар.

Как да се храните при прием на Анавар?

Предполагам, че използвате Анавар за целите на отслабване, така че диетата ви трябва да включва по-нисък прием на калории от обичайния ви рацион, тъй като искате да изгаряте мазнините. Това се основава на вашите индивидуални цели и тип тяло, както и на това колко екстремна искате да бъде програмата ви за отслабване. Но е добре да започнете с изчисляване на вашето лично базално метаболитно равнище чрез онлайн калкулатор.

Това ще ви даде препоръчително дневно калорийно потребление. Когато използвате Анавар за отслабване, намалете калориите си с около 500 под това препоръчително количество. Захранването ви трябва да се състои предимно от висококачествени протеини и комплексни въглехидрати, предпочитайки нерафинирани и целозърнести продукти.