Дианабол – Странични ефекти, вреди и рискове

Странични ефекти

Андрогенните странични ефекти

Дианабол е създаден с цел да има по-нисък андрогенен ефект в сравнение с тестостерона, но все пак може да предизвика андрогенни странични ефекти като акне, косопад и увеличено окосмяване по тялото.

Някои хора може да не изпитват андрогенни странични ефекти, тъй като не са генетично предразположени към тях. Но ако имате генетична предразположеност, акнето и мазната кожа могат да се проявят силно (поради повишените андрогени, които увеличават стимулирането на мастните жлези да произвеждат повече себум), а косопадът може да бъде бърз и значителен.

Ако оплешивяването при мъжете е заложено в гените ви, това, което Дианабол прави, е да ускори процеса на косопад. По-високите нива на дихидротестостерон (ДХТ) са основната причина за това.

Много хора се питат дали е възможно да загубят косата, дори ако това не е заложено в гените им, и отговорът вероятно е „да“: високите дози или продължителната употреба на Дианабол потенциално могат да доведат до загуба на коса на главата при всеки мъжки потребител, но това е особено гарантирано при тези с генетична предразположеност към мъжка плешивост.

Чернодробна токсичност

Тъй като Дианабол е стероид C17-алкилиран, той е свързан с високи рискове за черния дроб, който претърпява определено ниво на стрес при приема на Дианабол. Добавките, които поддържат здравето на черния дроб, могат да бъдат полезни, особено след приключване на цикъла, за да помогнат на черния дроб да се възстанови.

Но най-важното е да се ограничат циклите с Дианабол, като идеално те не трябва да продължават повече от 6 седмици. Това ще намали риска от трайно увреждане на черния дроб и ще гарантира, че стойностите на чернодробните ензими ще се нормализират. Подходящият период на почивка между циклите на C17-алкилирани стероиди е от съществено значение, за да се позволи възстановяването на черния дроб.

Сърдечно-съдови странични ефекти

Това включва нивата на холестерол и кръвното налягане, върху които Дианабол ще оказва отрицателно въздействие. Потенциално най-лошият и най-тревожен страничен ефект на Дианабол е свързан с неговото въздействие върху холестерола.

Този стероид е способен да предизвика съществени отрицателни промени в нивата на холестерола, като повишава нивата на LDL (лошия холестерол) и намалява нивата на HDL (добрия холестерол).

Освен това, много потребители на Дианабол избират да използват ароматазен инхибитор, докато приемат този стероид, което само по себе си може да промени нивата на холестерола и да доведе до допълнителен стрес върху сърдечно-съдовата система. Поради това е абсолютно необходимо да се наблюдават нивата на холестерол и да се спазва диета, благоприятна за холестерола.

Всеки, който има проблеми с холестерола, трябва напълно да се въздържа от употребата на Дианабол. При редовна и продължителна употреба на Дианабол или при прием на високи дози, съществува риск от натрупване на плака в артериите, което може да повиши риска от инсулт и сърдечен инфаркт.

Развитието на задържане на вода е чест страничен ефект на Дианабол и при разрешаване на този процес се увеличава риска от повишаване на кръвното налягане. Дианабол е известен с влиянието си върху кръвното налягане, и когато проблемът със задържането на вода се развие внезапно, трябва да бъдете готови да се справите със съответното повишаване на кръвното налягане.

Най-добрият начин да намалите риска от повишаване на кръвното налягане е да контролирате задържането на течности чрез регулиране на естрогена и да поддържате здравословно кръвно налягане и холестерол чрез подходяща диета. Включването на храни, богати на омега-3 мастни киселини, и избягването на наситени и трансмазнини мазнини е важно, както и включването на сърдечно-съдови тренировки в програмата за тренировки.

Проблеми с щитовидната жлеза

По-малко известен страничен ефект на Дианабол е възможното му въздействие върху щитовидната жлеза и по-конкретно на количеството на циркулиращите хормони на щитовидната жлеза. Изследванията показват, че дори ниски дози на Dbol (10 mg на ден) водят до бързо и значително намаляване на функцията на щитовидната жлеза.

Потискане на тестостерона

Дианабол е един от стероидите с по-силно потискащо действие. Винаги трябва да използвате екзогенен тестостерон заедно с Dbol, независимо от дозата. Обикновено това означава прием на тестостерон в доза от 100 mg до 200 mg седмично. Без това ще страдате от ниско ниво на тестостерон и всички свързани с него неблагоприятни ефекти.

След всеки цикъл, съдържащ Дианабол, е необходимо да извършите PCT (терапия след цикъл). Препоръчителни са SERM (модулатори на естрогенни рецептори) като Nolvadex и Clomid, а много потребители добавят и HCG.