Кленбутерол – Странични ефекти, вреди и рискове

Когато става въпрос за културизъм и състезания по физика, Кленбутерол (Клен) стана един от най-желаните лекарства за използване по време на подготовка за състезание, където бързото и ефективно изгаряне на мазнини е основната цел за постигане на възможно най-изваян и дефиниран физик.

Странични ефекти от Кленбутерол

Кленбутеролът идва с две големи предимства за спортната употреба, но най-желаната и значима полза от Клен, която привлича хората да го използват, са неговите ефекти върху изгарянето на мазнини. На далечно второ място е способността му да подобрява сърдечно-съдовата работа.

Ако търсите мощни лекарства за изгаряне на мазнини, за да ускорите и подобрите резултатите си, дали Кленбутерол е съединение, което трябва да обмислите? Или е твърде опасно за употреба? С толкова много знаменитости, използващи Кленбутерол, със сигурност той трябва да е най-добрият избор за бързо отслабване? Това са въпросите, които задаваме, когато обмисляме дали Кленбутерол е безопасен и ефективен за изгаряне на мазнини.

Но дългият списък с възможни странични ефекти на Кленбутерол вероятно ще ви накара да спрете и да помислите дали това е лекарство, което искате да рискувате да вземете, въпреки очевидните ползи.

Какво е Кленбутерол (Клен)?

Кленбутерол често се използва от потребителите на стероиди и се използва заедно с анаболни стероиди в стек; но самият Клен не е стероид. Това е лекарство, което действа като стимулант на симпатичната нервна система.

Той се използва като деконгестант и бронходилататор за хора, които страдат от дишателни заболявания като астма. Той също така е класифициран като термогенен лекарство (увеличава топлината чрез стимулиране на обмяната на вещества), и този конкретен свойство е направил Кленбутерол привлекателен за хората, които искат да отслабнат – въпреки че отслабването не е предназначено или одобрено използване на този лекарство.

Кленбутерол стана известен като агент за отслабване поради употребата и насърчаването му от някои от най-големите женски знаменитости в света. Други хора предупреждават за този потенциално опасен употреба, особено с някои знаменитости, насърчаващи изключително тънък и нездравословен физик, и възможните здравни последици от употребата на мощен лекарство като Клен за цел, за която не е предназначен.

Въпреки рисковете, циклите с Кленбутерол продължават да са популярен избор в света на културизма за целта на рязане, където често се използва в комбинация с изгарящи мазнини стероиди и други не-стероидни съединения.

Какво прави Кленбутерол?

Като лечение за хронична астма и други подобни състояния, засягащи дишането, Кленбутерол работи изключително добре като бронходилататор, където бързо и ефективно помага за релаксацията на мускулите на дихателните пътища, така че дихателните пътища да са отворени и нормалното дишане да може да се осъществи.

Клен се счита също за деконгестант за медицинска употреба, където може да стеснява и съжимава кръвоносните съдове, за да намали затрудненията. Като разбираме тези медицински използвания на Кленбутерол (където се използва само в някои страни извън САЩ), получаваме първоначално разбирателство за това, какво може да направи Клен за потребителите на изпълнение.

Това, което медицинските приложения на Кленбутерол не ни казват, е основната причина културистите и състезателите да искат да използват този медикамент: за отслабване. Кленбутерол има много мощен ефект върху метаболизма и това е основната причина, поради която той е толкова високо ценен като мазниногорещ медикамент, въпреки че няма медицинско одобрение никъде в света за целите на отслабване.

Чрез стимулиране на бета-2 рецепторите, Кленбутерол увеличава метаболичната ви скорост. Термогенезата е ключовият процес в това, който е просто увеличение на телесната температура в резултат на ескалация на клетъчната активност. Това увеличава общата консумация на калории и в резултат на това се изгарят повече мазнини.

Този процес се усилва от допълнителните качества на Кленбутерол, като увеличаване на кръвообращението и кислородното насищане, което допълнително подпомага изгарянето на мазнини.

Клен може да причини метаболизма да работи с увеличена скорост до пет седмици или така, дори ако не усещате физически ефектите от него. Това често може да доведе до мисленето на хората, че не работи, но резултатите ви ще ви кажат друго (стига да продължите с диетата си за отслабване и тренировки).

След около пет седмици ефективността на Клен може да започне да намалява, тъй като тялото ви се адаптира към него. Този период ще бъде различен за всеки индивид, но повечето потребители ще открият, че около петата седмица ще искате да обмислите дозата си, ако планирате да продължите употребата на Клен и ако все още не сте достигнали максималната си доза.

Бонус и не често обсъждано предимство (поне за тези, които диетат) на Кленбутерол са неговите свойства за потискане на апетита. Потискането на апетита ви ще помогне огромно, докато диетате, за да отрежете упоритите мазнини за състезание – ако чувствате глад по-рядко, просто ще ви е по-лесно да предотвратите преяждане или ядене на грешни видове храни.

Може би една от причините, поради които намаляването на апетита не е широко обсъждано предимство на Клен, е защото не всеки ще изпита този ефект. Някои потребители няма да усетят никаква промяна в апетита си, докато други ще открият внезапно намаляване.

За съжаление няма възможен начин да предвидите в коя категория ще попаднете, докато не започнете да използвате Кленбутерол. Потискането на апетита е ефект, който не се смята, че има среден път. Най-вероятно или ще го изпитате напълно, или изобщо не.

Какво обаче с растежа на слабите мускули? Това е често твърдено предимство на Кленбутерол. Вярно е, че Клен може да насърчи известен растеж на слабите маси, но той е далеч от съединение за изграждане на мускули. Тези, които са използвали стероиди за натрупване преди, вероятно ще открият, че мускулните ефекти на Клен са почти несъществуващи.

За потребителите, които не са свикнали да използват съединения за увеличаване на мускулната маса, и за жените, Кленбутерол може да осигури малко, но забележимо увеличение на слабите мускули, което ще бъде посрещнато като стимул за дефинирания и стегнат физик, който се развива, докато се изхвърля повече телесна мазнина.

Разбира се, за да натрупвате мускули, ще трябва да осигурите на тялото си необходимите калории. Кленбутерол има известно влияние върху синтеза на протеините и това му дава някои слаби анаболни ефекти, но тези, които са на екстремни диети за намаляване на калориите (което е обичайно при използване на Кленбутерол), ще се борят да натрупат някаква маса изобщо.

Друго предимство на (слабия) анаболен ефект на Кленбутерол е, че прави по-лесно задържането на мускули по време на рязане. Загубата на мускули или катаболизмът е битка, с която се изправяте, когато ядете с калорийно дефицит с цел изгаряне на мазнини.

Затова потребителите на стероиди почти винаги ще искат да включат съединение, което насърчава задържането на мускули чрез увеличаване на анаболната активност, поддържане на положителен азотен баланс и предотвратяване на катаболни ефекти.

Клен не е особено мощен в този аспект, и много мъжки потребители ще го използват заедно с анаболни стероиди за тази цел.

Краткосрочни странични ефекти от Кленбутерол

Фактът, че Кленбутерол е стимулант, означава, че можете да очаквате редица странични ефекти, които ще засегнат всеки индивид в различна степен. Някои потребители на Клен ще бъдат значително по-чувствителни към страничните ефекти, причинени от стимуланти, докато други ще имат по-висока степен на толерантност. Просто няма да знаете какви негативни ефекти можете да очаквате от Кленбутерол, докато не го използвате сами.

Все пак можем да получим обща представа за всички възможни странични ефекти, които са съобщени от тези, които са използвали Клен за културизъм и състезателни цели.

Ако вече сте потребител на анаболни стероиди, можете да очаквате страничните ефекти на Клен да са много различни от това, което сте свикнали със стероидите. Клен е напълно различен вид съединение и затова действа по много различен начин спрямо стероидните хормони.

Краткосрочните странични ефекти от типа стимуланти на Кленбутерол могат да включват:

  • Треперене и втрисане
  • Ускорено сърдечно тиктане и сърдечни палпитации
  • Увеличено изпотяване
  • Увеличена тревожност
  • Затруднения при сън

Тези странични ефекти, въпреки че сравнително незначителни в сравнение с тези на анаболните стероиди, са причинени от внезапната стимулация на нервната система от Клен и могат да изглеждат много подобни на тези, изпитвани от някои хора, които консумират обикновени ежедневни стимуланти като кофеин в големи количества.

Повечето потребители на Клен ще открият, че тези странични ефекти се появяват скоро след започването на Кленбутерол и докато тялото ви се свиква повече с лекарството, те могат да намалеят или дори да спрат напълно.

При други потребители тези краткосрочни странични ефекти ще бъдат трудни за понасяне до степен, че може да изберете да не използвате Кленбутерол изобщо. Тези, страдащи от съществуваща тревожност, трябва да имат предвид потенциалните ефекти върху психичното здраве, както и върху физическото.

Важно е да осъзнаете, че дори ако горните ефекти изчезнат, способността на Кленбутерол за изгаряне на мазнини, причинена от усилване на метаболизма, все още продължава.

Липсата на странични ефекти от стимуланти не означава, че Кленбутерол не работи, и не бива да се взема като указание, че се нуждаете от по-висока доза, ако дозировката ви е достигнала максималното ниво на предвидения от вас план за постепенно увеличение на дозата.

Други краткосрочни странични ефекти, освен тези, обикновено свързани с мощни стимуланти, могат да включват:

  • Главоболие
  • Мускулни спазми

Спазми могат да бъдат облекчени до известна степен чрез пиене на повече вода и поддържане на вашия прием на електролитни хранителни вещества (особено калий, натрий, калций и магнезий). Оставането хидратирани може също да помогне при някои главоболия, но всеки потребител ще открие, че реакцията му е различна. Обикновено тези странични ефекти ще отминат веднага след два дни след започването на Кленбутерол, но в някои случаи могат да продължат до една седмица.

Дългосрочни странични ефекти от Кленбутерол

Постоянното безсъние също може да стане по-дългосрочен страничен ефект от Клен. В най-лошия случай някои хора могат да се окажат почти неспособни да заспят, и това не се подпомага от полу-живота на Клен, който се удължава до почти 36 часа, което прави трудно времето за дозиране, за да се избегнат затруднения при сън. Липсата на сън ще повлияе негативно върху резултатите ви и ще ви затрудни възстановяването след интензивни тренировки.

По-сериозните дългосрочни странични ефекти могат да засегнат сърдечната функция. Сърцето може да пострада в изненадващо кратък период от време, ако използвате Кленбутерол при високи дози. Тези вредни въздействия могат да включват промени в размера и теглото на сърцето ви, по-малка сърдечна сила и общото сърдечно действие да бъде застрашено.

Поради по-бързия сърдечен ритъм и увеличеното разширение, което Клен произвежда, в най-сериозните случаи може да изпитате кардиална хипертрофия, където стените на камерите удебеляват поради стреса, който Кленбутерол поставя върху сърцето. Резултатът? Възможен сърдечен удар и възможна смърт.

Без да е необходимо да се казва, използването на Кленбутерол при високи дози е сериозен здравен риск и трябва да се избягва на всяка цена. Но дори и при по-ниски дози, някои нещастни потребители на Кленбутерол могат да се окажат с някои много тревожни сърдечни странични ефекти, които бързо могат да се превърнат в дългосрочни и през целия живот странични ефекти.

Няма реален начин да знаете индивидуалния си риск от сърдечни въздействия при използване на Кленбутерол, тъй като дори и тези със здраво сърце могат да се окажат със сериозни проблеми.

Специфични странични ефекти за жени

Жените обикновено ще искат да приемат доза Кленбутерол, която е по-ниска от средната мъжка доза. Това обаче не премахва риска от странични ефекти.

Повечето странични ефекти, които жените рискуват да изпитат с Кленбутерол, ще бъдат същите като при мъжете, включително всички неблагоприятни ефекти, описани по-горе, като увеличен сърдечен ритъм, затруднения при сън, мускулни спазми и увеличено изпотяване.

Това са сравнително леки ефекти, които повечето жени ще открият, че намаляват след първите няколко седмици използване на Кленбутерол.

Обаче има някои възможни допълнителни много сериозни усложнения, които са специфични за жените. Жените, които използват Кленбутерол, рискуват да нарушат менструалния цикъл и да имат усложнения с плодовитостта.

Когато жена приема Кленбутерол при високи дози за продължителни периоди от време, опасността от тези животопроменящи странични ефекти ще нарасне. Това е важна причина, поради която е критично жените да поддържат дозата си Кленбутерол възможно най-ниска.

За съжаление, ако се развият странични ефекти, свързани с менструацията и плодовитостта, те могат да продължат да бъдат проблем дори след като сте спрели да приемате Клен.

Кленбутерол не е изучаван задълбочено за ефектите и рисковете си у човека при дози за подобрение на представянето, така че точната причина за тези сериозни усложнения не е добре разбрана.

Освен това, кърмещите и бременните жени трябва да избягват всякаква употреба на Кленбутерол. Възможните въздействия, които Клен може да причини на развиващото се бебе, не са разбрани, и това само по себе си прави риска от използване на този много мощен стимулант твърде висок за жени, които са бременни или кърмят.

За какво се използва Кленбутерол? Преди всичко, Кленбутерол е бронходилататор, който е много ефективен в помощта на хора, страдащи от дишателни затруднения. Въпреки това, той няма одобрение от FDA за медицинска употреба в САЩ. Той е одобрен в много други страни обаче. Културисти и модели с физически телосложение често използват Клен, за да подпомогнат бързото отслабване поради термогенните му свойства.