Хормон на растежа (HGH) – Странични ефекти, вреди и рискове

Хормонът на растежа (HGH) е естествен хормон, който се произвежда от предния дял на хипофизата и играе важна роля в растежа и развитието на тялото.

Извън своята ключова роля в общия растеж и развитие, HGH има редица други ефекти, включително регулиране на метаболизма на мазнини и углеводрите, стимулиране на секрецията на инсулин и поддържане на здравословния имунен систем.

Въпреки ползите, обаче, изкуствената употреба на HGH може да доведе до редица нежелани странични ефекти, особено когато се приема във високи дози за дълъг период от време.

Странични ефекти на хормона на растежа

Хормонът на растежа може и да има репутацията на по-мек от повечето анаболни стероиди, но все пак има и рискове. Повечето от тях могат да бъдат смекчени чрез избягване на високи дози, но всяка доза HGH е свързана с потенциал за нежелани ефекти.

Някои от тях са краткосрочни и в повечето случаи лесни за овладяване, докато други представляват сериозни дългосрочни рискове за здравето. Потенциалът да страдате от дългосрочни усложнения за здравето от употребата на HGH е предимно във вашия контрол.

Когато HGH се използва в дози, които са твърде високи, и това се случва в продължение на дълги периоди от време, вие сте изложени на висок риск от неблагоприятни ефекти. Тъй като силно се препоръчва циклите на HGH да продължат между 4 и 6 месеца, ниската до умерена доза е абсолютно необходима, ако искате да избегнете сериозни рискове за здравето.

Някои от краткосрочните странични ефекти на HGH, които много потребители ще забележат, включват дразнене на мястото на инжектиране, болки в ставите, подуване, задържане на вода и синдром на карпалния тунел.

Някои от по-обезпокоителните или по-дългосрочни ефекти, до които може да доведе употребата на HGH, включват инсулинова чувствителност, растеж на тъкани и органи (освен само на мускулна тъкан).

Възможни нежелани реакции

Дразненето на мястото на инжектиране е често срещан неблагоприятен ефект, като се има предвид, че HGH може да се инжектира както интрамускулно, така и подкожно. Зачервяването, подуването и сърбежът са често срещан проблем. Необходима е ротация около мястото на инжектиране, за да се избегне по-силно дразнене и да се даде възможност на всяко място да се възстанови. Причините това да се случи могат да бъдат няколко: индивидуалната чувствителност, лошото качество на HGH, липсата на хигиена на иглата и лошата техника на инжектиране са основните от тях. Използването на алкохолни тампони върху кожата и флакона е от съществено значение за стерилизацията, дори когато се инжектира само подкожно.

HGH е добре известен с това, че причинява подуване и раздуване на ставите, особено на китките и глезените. Това задържане на течности е един от най-често срещаните странични ефекти. Приемането на внезапна висока доза HGH често ще влоши този страничен ефект, което е още една причина, поради която особено първите потребители на HGH трябва да започнат с възможно най-ниската доза, за да могат да оценят индивидуалния си отговор.

Синдромът на карпалния тунел е уникален страничен ефект на HGH, който не се наблюдава при стероидите, въпреки че те причиняват различен вид задържане на вода. Това се случва поради гореспоменатото задържане на вода. Задържането на течност, предимно в областта на китката, води до притискане на нервите. Това може да доведе до изтръпване и мравчене на ръцете, а в тежките случаи може да причини болка и дори загуба на движение в ръката.

Мъжете, които използват HGH, също могат да страдат от гинекомастия. Това отново се дължи на малко по-различни причини от тези, които се наблюдават при анаболните стероиди, но все пак е свързано с хормона естроген. Растежът на тъканите, който HGH така ефективно насърчава, може да включва и нежелани тъкани. При мъжете това може да е тъканта на гърдите. Особено когато се използва HGH с анаболните стероиди, които ароматизират, растежът на мъжката гръдна тъкан може да се увеличи значително.

Хипотиреоидизмът е друг проблем, който може да възникне при употребата на HGH. Рискът от развитие на този дефицит на хормоните на щитовидната жлеза е много по-вероятен при по-високи дози. Потребителите могат да се справят с това, като включат в цикъла Т3, известен също като Cytomel. T3 е хормон на щитовидната жлеза и сам по себе си често се използва в стековете за загуба на мазнини поради въздействието му върху метаболизма.

Не са изключени и по-сериозни здравословни усложнения при употребата на HGH, въпреки че проучванията са малко на брой. Инсулиновата резистентност и развитието на диабет тип 2 са признати като възможни рискове при употребата на растежен хормон във високи дози за продължителен период от време.

Този тип диабет често се смята за временен, но изследванията са установили, че няма лечение за диабет тип 2. Така че, ако го развиете от злоупотреба с растежен хормон, е възможно да преминете в частична или пълна ремисия само чрез контролиране на нивата на глюкозата и поддържане на здравословно тегло. В резултат на това, развиването на диабет тип 2 от употребата на HGH трябва да се избягва на всяка цена, тъй като това състояние може да застраши здравето ви до края на живота ви.

Тъй като почти винаги ще използвате HGH заедно с поне един анаболен стероид, профилът на риска от странични ефекти на целия ви цикъл ще отиде далеч от въздействието само на HGH. В зависимост от това, кои стероиди използвате, може да се наложи да се справите и с естрогенни и андрогенни ефекти, както и със стрес за черния дроб и сърдечно-съдовата система.

В това отношение, ползите от HGH могат да помогнат в борбата с тенденцията на много стероиди да повишават нивата на холестерола. Известно е, че HGH е в състояние да намали нивата на холестерола, и то доста значително.

Не е известно HGH да има риск от хепатотоксичност, както анаболните стероиди.

ᐉ Прочете още: Цикъл с хормон на растежа (HGH цикъл)

Заключение

Употребата на HGH може да има редица ползи, включително подобряване на растежа и възстановяването на мускулите, подобряване на метаболизма и поддържане на здравословен имунен систем.

Въпреки това, използването на HGH не е без рискове и може да доведе до няколко нежелани странични ефекти, включително гинекомастия, хипотиреоидизъм, инсулинова резистентност и дори развитие на диабет тип 2.

Както при всички въпроси, свързани със здравето, е важно да се консултирате със специалист преди да започнете да приемате HGH или всякакви други допълнителни хранителни продукти.

Използването на HGH трябва да бъде разглеждано като сериозен ангажимент, който изисква подходящо планиране, наблюдение и преценка на рисковете и ползите.