Тренболон – Същност, действие и прием

Хората често спорят за това, кой е „най-мощният стероид“ в света. Думата „мощен“ се употребява често в света на стероидите, но би било трудно да се спори срещу факта, че тренболонът е върхът на класацията за най-мощен стероид. Също така ще чуете много мнения, че този или онзи стероид не се препоръчва за начинаещи.

Това често е въпрос на мнение или лични предпочитания, но когато става дума за Тренболон, наистина имаме предвид, че това е стероид, който начинаещите не искат да използват. Но какво точно означава „мощен“, когато говорим за стероид като Тренболон?

За Тренболона има много неща, които трябва да знаете, преди да можете да се чувствате наистина комфортно с факта, че това е съединение, което бихте искали да използвате редовно.

История и преглед на тренболона

Тренболонът е признат за най-силния наличен анаболен стероид. Това е стероид, който не трябва да се използва от начинаещи и обикновено се прилага само от напреднали потребители на стероиди или от тези, които вече имат опит с няколко други стероидни цикъла. Тренболонът е производен от нандролон, който по-известен е като Deca-Durabolin. Това означава, че Тренболонът е модифицирана форма на Deca, но още по-мощна.

Тренболонът съществува от 60-те години на миналия век, но в момента се използва само в животновъдството, където се прилага за стимулиране на растежа на говедата. В ушите на говедата се имплантира 200 мг Тренболон (под наименованието Finaplex), който се освобождава постепенно в организма на животното.

Това ни подсказва каква е основната сила и привлекателност на тренболона за бодибилдърите: стимулира бързия мускулен растеж. Въпреки че в миналото за кратко време беше одобрен за употреба при хора и в настояще време все още се изследва за възможни безопасни медицински приложения, той остава незаконен за употреба от хора.

Тренболонът има практически невероятен андрогенен и анаболен рейтинг, особено в сравнение с другите стероиди, включително тестостерона. Докато непромененият тестостерон има анаболен и андрогенен рейтинг от 100 за двете категории, Тренболонът умножава тези числа по 5.

Така получаваме рейтинг от 500 за анаболния и 500 за андрогенния ефект на Тренболона. Това се превежда в значителни анаболни свойства, които допринасят за огромен мускулен растеж, като същевременно по-силно взаимодействат с андрогенните рецептори в сравнение с тестостерона.

Характеристики и свойства на Тренболон

Силата на стероида е свързана с много повече от едно число, но не можем да пренебрегнем факта, че анаболният рейтинг на Тренболон превъзхожда другите стероиди.

Ако не сте запознати с тези рейтинги, достатъчно е да знаете, че тестостеронът е стандартният хормон, с който можем да сравняваме другите стероиди, и неговото анаболно към андрогенно съотношение е 100:100.

Сега да разгледаме Тренболона. Той има анаболно/андрогенно съотношение 500:500. Анаболната сила на Тренболона може да се счита за пет пъти по-силна от тази на обикновения тестостерон, а андрогенната му активност също е пет пъти по-силна.

Тези големи числа носят както положителни, така и отрицателни въздействия за вас, когато използвате Тренболон. Това го прави предизвикателен стероид за всеки, който реши да го използва.

С модификациите в химическата структура на Тренболона, които го правят 19-нор съединение, получаваме стероид, който е напълно защитен от ароматизация, тъй като не може да се свърже с ензима ароматаза.

Липсата на ароматизираща активност може да ни изненада с липсата на естрогенни ефекти, така че няма гинекомастия или задържане на вода. За съжаление, не е толкова просто, защото Тренболонът има прогестинова активност.

Тази активност, от своя страна, стимулира естрогените в млечната тъкан, така че конкретният страничен ефект, свързан с естрогените, от който можем да страдаме, е гинекомастията. Антиестрогенните лекарства могат да намалят или премахнат риска, и не всички мъже ще изпитат този страничен ефект.

Съществуват три естера на тренболон: тренболон ацетат, тренболон енантат и по-малко познатият тренболон хексахидробензилкарбонат. От тях, тренболон ацетатът е най-често използваният от културистите. Тренболонът се прилага изцяло чрез инжекции и няма перорална форма налична.

Благодарение на огромната сила на тренболона, не е необходимо да се използват големи дози, за да се постигнат значителни ползи. За да постигнете сходни ползи от тестостерона, ще трябва да използвате (предсказуемо) пет пъти по-висока доза от тренболона, което е нереалистичен сценарий. Не е изненадващо, че когато хората се стремят към по-екстремни мускулни придобивки, те се обръщат към тренболона вместо да добавят все повече и повече тестостерон към цикъла.

Тренболон ацетат

Тренболон ацетатът е един от трите естерни варианта на тренболона. Естерът просто регулира скоростта на освобождаване на тренболона след инжекцията на хормона. Самият хормон тренболон остава абсолютно същият, независимо от използвания естер. Без ацетат или друг прикачен естер, щяхте да получите тренболон, който се изпразва от вашата система много бързо, което го прави по-труден за употреба.

Тренболон ацетатът е най-често използваният естер и има по-бързо действие от енантата. Той има полу-живот около 2-3 дни и може да се инжектира на всеки два дни. Въпреки това, много потребители предпочитат да инжектират тренболон на дневна база, за да поддържат оптимални нива.

Тренболон ацетатът осигурява бързо абсорбиране на хормона и в резултат от това се постигат бързи печалби. Ще забележите забележими промени в първата седмица от използването на този естер на тренболона. Това означава също, че може да започнете да изпитвате и страничните ефекти по време на този период.

Също така, тренболон ацетатът се изчиства от системата по-бързо. Ако имате сериозни странични ефекти от тренболон, няма нужда да чакате дълго, докато стероидът напълно се премахне от вашия организъм.

Тренболон енантат

Това е по-рядко използвана форма на тренболон, която има значително по-дълго полу-живот от 10 дни. Тя има абсолютно същите свойства на тренболон хормона като ацетатът, само различният прикрепен естер контролира освобождаването на хормона в организма.

Тренболон енантатът е естер с по-бавно освобождаване, което означава, че отнема повече време, преди да почувствате ефектите на тренболона в сравнение с по-бързо действащия ацетат.

Бодибилдърите обикновено предпочитат да не използват Тренболон енантат, защото в случай на тежки странични ефекти и желание да спрете употребата на стероида, имате много по-малко опции отколкото с Тренболон ацетат.

Трябва да изчакате значително по-дълго време, докато тренболонът напълно се премахне от организма, което може да продължи страничните ефекти за по-дълго време.

Също така, поддържането на стабилни нива на Тренболон енантат е по-трудно и отнема повече време, за да се достигне връхната му концентрация. Като цяло, Тренболон енантат е по-труден за управление стероид в сравнение с Тренболон ацетат.

Ефект и ползи от Тренболон

Двете най-важни и очевидни ползи от тренболона са масивното нарастване на сила и мускули, благодарение на неговия значителен анаболен характер.

Тренболонът, обаче, не се използва само в цикли за мускулно натрупване. Той е отличен и за загуба на мазнини и дефиниране на тялото.

Като го използвате в цикъл на дефиниране, можете да запазите силата си и съществуващата мускулатура, защото тренболонът притежава отлични антикатаболни свойства, особено по отношение на неговата способност да потисне хормона на стреса кортизол, който увеличава разграждането на мускули.

Не е лесно да се поддържа тялото в анаболно състояние, когато сте на диета и се стремите към загуба на мазнини, и тук идва ролята на тренболона. Без него, е почти гарантирано, че ще загубите не само мазнини, но и мускули.

Тренболонът е изключително ефективен стероид за натрупване на мускулна маса и особено за качествени придобивки в теглото. Поради липсата на задържане на вода, всички печалби са свързани с мускулите. Тренболонът също така може да помогне за контролирането на натрупването на мазнини по време на процеса на мускулно натрупване.

За да постигнете оптимални резултати, трябва да консумирате храна в излишък, но не на голямо количество над вашите обичайни нива за поддържане. Това ще стимулира нарастването на мускулите, но с мощните метаболитни функции на тренболона, значителна част от това увеличение на теглото ще бъде свързано с мускулна маса. Това не представлява проблем по време на дефиниране, когато се храните с калориен дефицит.

Тренболонът стимулира производството на червени кръвни клетки и инсулиноподобен фактор на растежа 1 (IGF-1). IGF-1 има мощен анаболен ефект върху скелетната мускулатура и е от съществено значение за производството на повече протеини. Това също означава, че тренболонът допринася директно за растежа на мускулите. Повишените червени кръвни клетки пренасят повече кислород и хранителни вещества до мускулите. В практика това означава по-голяма мускулна издръжливост и подобрено възстановяване.

Една от големите предимства, което произтича от използването на тренболон за отглеждане на добитък, е начинът, по който той повишава ефективността на хранителните вещества. Ще получите повече ползи от вече консумираните хранителни вещества. Това не изисква консумирането на по-голямо количество храна; просто означава, че тялото ви използва по-ефективно всяко хранително вещество, което вече консумирате.

И така, колко можете да спечелите от цикъл на тренболон?

При цикъл от 2 месеца или 8 седмици, считаме, че е напълно осъществимо да получите увеличение в чиста мускулна маса от 15-20 килограма. Въпреки това, трябва да имате почти перфектни програми за хранене и тренировка, за да постигнете това ниво. Повечето хора ще бъдат много доволни от печалби в диапазона от 10-15 паунда, което се счита за минималната граница на възможното с тренболон.

Дози и приложение на Тренболон

Както вече споменахме, не е необходимо да използваме високи дози на тренболон, за да постигнем максималните му ползи. При повишаване на дозата, страничните ефекти стават по-тежки, и може да достигнете точка, в която не наслаждавате на ползите, а отделяте всичка енергия за смекчаване на неблагоприятните ефекти.

Медицинска доза на Тренболон

Тренболонът не се използва в медицината за хора, затова няма официално препоръчана безопасна доза за хора. За да се създаде представа за дозите в бодибилдинга, тренболонът се имплантира на говеда в доза от 200 мг тренболон ацетат – при тегло над 1000 килограма.

Така че можем да видим, че повечето дози за бодибилдинг, базирани на тегло, са значително по-високи от тези, които се използват за единствената медицинска употреба на този стероид при животните.

Дози на Тренболон за бодибилдинг

За начинаещите е напълно разумно да започнат с доза под 200 мг седмично и въпреки това ще видят впечатляващи резултати от тренболона. Мнозина няма да желаят да достигнат по-висока доза, защото е по-лесно да се балансират страничните ефекти.

От другата страна имаме и най-хардкор потребителите, които не се страхуват да използват 800 мг или дори 1000 мг тренболон седмично, но за повечето хора това се счита за прекалено с възможност за непоносими странични ефекти.

Правилно приложение и време

С оглед на по-краткия полуживот на тренболон ацетата, е идеално да разделяте седмичната си доза на инжекции на всеки втори ден. Това ви позволява да поддържате оптимални нива на хормона в кръвта.

Напредналите потребители често инжектират стероида всеки ден, за да поддържат хормона винаги на върха си. Тази стратегия се използва най-често по време на диета и в краткия период преди състезание.

ᐉ Прочете още: Цикъл с Тренболон (Начинаещи и напреднали)

Често задавани въпроси за Тренболон

Какъв тип стероид е тренболонът?

Тренболонът е стероид, произведен от нандролон. Известен е като 19-нор стероид поради своето химическо изменение и други специфични химически модификации, които, въпреки че се представят като незначителни, водят до силата на Тренболона като андроген и анаболен стероид, който е пет пъти по-мощен от тестостерона.

Какви са страничните ефекти при употребата на тренболон?

Тренболонът е свързан с множество странични ефекти, може би с най-дългия списък от странични ефекти сред всички стероиди. Те варират от сърдечно-съдови проблеми до еректилна дисфункция и възможни сериозни промени в настроението, агресивността и съня, които могат да имат широкообхватни последици върху всички аспекти на живота.
ᐉ Прочете още: Тренболон – Странични ефекти, вреди и рискове

Причинява ли тренболонът косопад?

Тренболонът може да ускори косопада при мъже, които вече са генетично предразположени към това. Въпреки това, при мъже, които не са генетично предразположени към косопад, тренболонът не би предизвикал загуба на коса.

Добър ли е Тренболонът за начинаещи?

Тренболонът не се счита за идеален стероид за нови потребители, основно поради своите мощни ефекти и сериозните странични реакции. На начинаещите в употребата на стероиди се препоръчва да наберат опит с по-леки стероиди, като например да проведат няколко цикъла само с тестостерон, преди да дадат шанс на Тренболон. Когато начинаещият е готов да опита Тренболон, препоръчителната начална точка е ниска доза от около 200 mg седмично.

Каква е разликата между тренболон ацетат и тренболон енантат?

Единствената разлика е в естера, който е свързан с хормона и контролира скоростта на освобождаване на тренболона след инжекция. Тренболон ацетат е формата, която се освобождава много по-бързо, докато Тренболон енантат е по-бавно освобождаваща се форма с по-дълго полуживот. Повечето потребители предпочитат Тренболон ацетат, тъй като е по-лесно да се регулират нивата в тялото, а стероидът се изчиства по-бързо, така че всички отрицателни странични ефекти ще изчезнат по-рано, ако решите да прекратите цикъла си по-рано.

Колко време е необходимо, за да започне да действа Тренболон?

Най-разпространената форма на Тренболон е тренболон ацетат и това е бързодействащ естер. Това означава, че можете да започнете да виждате резултати в рамките на около една седмица след началото на цикъла с Тренболон. Тренболон енантат отнема повече време, за да започне да действа, обикновено около 4 седмици, така че ще се нуждаете от по-дълъг цикъл, когато използвате този естер.

Как тренболон ацетатът помага за изграждането на мускули?

Най-силната функция на Тренболон, когато става въпрос за насърчаване на мускулния растеж, е способността му да увеличава производството на IGF-1 (инсулиноподобен фактор на растежа-1), който е критичен хормон за мускулния растеж и възстановяване. Тренболонът също така е много ефективен в стимулирането на задържането на азот в мускулите, което води до бързи и значителни придобивки, като същевременно увеличава производството на червени кръвни клетки, които доставят повече кислород до мускулите и значително подобряват вашата издръжливост по време на тренировки.

Могат ли жените да използват тренболон?

Въпреки високия му андрогенен рейтинг, някои жени се опитват с Тренболон. Жените, които използват Тренболон, могат да очакват изразена вирилизация и това много бързо. Въпреки че е възможно да има значителни резултати в сила, мускулна маса и намаляване на мазнините, много малко жени са готови да рискуват високия процент на вирилизиращи странични ефекти, които Тренболон може да предизвика.

Заключителни мисли

Тренболонът е изключително мощен стероид. Макар че можем да извлечем много ползи от Тренболон, струва ли си това? За най-напредналите и амбициозни културисти, чието главно приоритет е да постигнат максимална мускулна маса и дефиниция на всяка цена, отговорът може да бъде „да“, дори и със значителни жертви.

Все пак, за останалите културисти и състезатели, недостатъците на Тренболон не могат да бъдат пренебрегнати. Плюсовете и минусите на Тренболон стават все по-очевидни:

  • Плюсове: Тренболонът е изключително силен стероид, ако можете да понасяте неговите странични ефекти. Това обаче е голямо „ако“, тъй като много мъже имат трудности с него. От гледна точка на резултатите, Тренболон може да достави това, което повечето други стероиди не могат да предложат. Можете да постигнете огромни мускулни печалби или да го използвате за рязане, където ще запазите чиста мускулатура като нищо друго. Повишаването на силата, което Тренболон предлага, е изключително впечатляващо.
  • Минуси: Много мъже просто не могат да понасят Тренболон поради различни причини. За някои, това е агресията и промените в настроението, които могат да предизвикат сериозни проблеми в отношенията, работата и обществения живот. За други, проблемът се свежда до безсъние, тревожност или загуба на либидо и еректилна дисфункция. Тренболонът носи множество странични ефекти, които не се наблюдават при други стероиди и те могат да бъдат причина за отказване от приема му от страна на мнозина.

Безброй мъже са прекратили цикъла си на Тренболон, след като не успяват да се справят със страничните ефекти. Това не се наблюдава толкова често с други съединения, където обикновено е възможно да продължите до края на цикъла.