Хормон на растежа (HGH) – Същност, действие и прием

Хормон на растежа – Човешкият растежен хормон (HGH) е естествено произвеждан в организма хормон, който има решаващо значение за растежа, клетъчната функция и метаболизма.

В действителност, HGH играе важна роля в почти всеки процес в организма. При спортисти и бодибилдъри то е едно от по-новите съединения, които привличат вниманието дори на най-опитните потребители на анаболни стероиди.

HGH се използва както от мъже, така и от жени – с почти еднакви ползи и профил на страничните ефекти – за подобряване на телесния състав и мускулния растеж, за подпомагане на лечението и възстановяването, за подобряване на спортните постижения и дори за ефекти против стареене.

История и преглед на HGHc

Растежният хормон е медицинско средство, което се използва като хормонален заместител при хора с естествен дефицит на HGH – състояние, което обикновено се причинява от тумор на хипофизата. HGH се използва и в медицината за лечение на състояния, които причиняват загуба на мускулна маса, включително ХИВ/СПИН.

Отдавна се твърди, че HGH може да се използва като средство против стареене, главно поради известната му способност да стимулира синтеза на колаген, което води до подобряване на качеството на кожата. HGH обаче не се счита за особено безопасно средство за борба със стареенето поради страничните си ефекти и повишеното отделяне на IGF-1, което може потенциално да намали продължителността на живота ви.

Хуматропът и HGH като цяло са забранен спортен допинг агент в целия свят поради ефекта си за повишаване на ефективността. HGH е известен като един от най-трудните за откриване хормони в допинг тестовете, отчасти поради краткия му полуживот, но също така и поради факта, че секрецията на HGH естествено се увеличава по време на интензивни физически упражнения, така че определянето на това дали откритият HGH е чисто естествен или в резултат на инжектиране на HGH е постоянно предизвикателство за тестовете за наркотици.

Характеристики и свойства

Формата на растежен хормон, създадена синтетично за човешка употреба, използва технология на рекомбинантна ДНК (рДНК) и често се обозначава като rhGH, като генеричното наименование е соматотропин, а търговската марка – Хуматропе.

Преди изобретяването на рДНК технологията HGH е бил извличан от човешки трупове и когато е бил използван при лечение с растежен хормон, в крайна сметка е довел до замърсяване, което по онова време не е било известно. Това поставя пациентите пред рискове, които ще станат явни по-късно в живота: случаите на фатални мозъчни заболявания и лимфом на Ходжкин се свързват с лечението с HGH преди много десетилетия.

В наши дни се използва само технологията rHGH и HGH вече не се извлича от човешки трупове или животински източници за употреба при хора. Технологията rDNA позволява да се разработи напълно чист синтетичен HGH, който не е изложен на риск от замърсяване.

Получаването на HGH за употреба в бодибилдинга все още крие рискове за купувача, когато става въпрос за производствения процес на отделните доставчици извън чистото фармацевтично качество на HGH. Струва си да се отбележи, че дори ако изключително сериозните въздействия на производството на HGH в миналото сега не са фактор, всички други странични ефекти на HGH все още са възможни рискове и те са описани по-долу.

HGH е подходящ за употреба от жени, колкото и мъже. Той няма да доведе до развитие на мъжки черти при жените, както правят стероидите, така че може да се счита за ефективен горелка на мазнини и мускулен подобрител за жени, стига да се използва в по-ниски дози, за да се избегне нежелано уголемяване на други тъкани и кости.

Тъй като HGH е бавно действащ хормон, трябва да се използва за продължителни периоди от време – много по-дълго от повечето стероиди. Резултатите няма да дойдат бързо с HGH и затова цикълът на HGH трябва да бъде минимум 12-16 седмици. Това обаче се счита за много кратко и повечето потребители ще търсят няколко месеца HGH, за да извлекат максимума от него. Това само по себе си представлява допълнителни рискове, които ще разгледам по-долу.

Ефект и ползи от хормона на растежа

Ефектите на HGH върху организма са значителни и обхващат множество области. Тъканите и функциите, които се повлияват по някакъв начин от HGH, включват:

  • Кости
  • Скелетна мускулатура
  • Вътрешни органи
  • Съединителна тъкан, като сухожилия и връзки
  • Стави
  • Метаболитна активност

На практика това води до растеж на мускулите, отлично възстановяване и оздравяване, което надхвърля рамките на мускулното оздравяване, и по-ефективен метаболизъм на въглехидратите и мазнините, което може не само да подпомогне загубата на мазнини, но и да накара черния дроб да освободи протеин, който създава хрущялни клетки. Това засилва синтеза на мускулни протеини и е един от процесите, които допринасят за ползите от HGH за натрупване на мускули.

Ефектът, който HGH оказва върху колагена, превръща това съединение в привлекателно не само за бодибилдъри и спортисти, но и за тези, които се интересуват от борбата със стареенето. Основният потенциален ефект срещу стареенето на HGH е способността му да стимулира синтеза на колаген, който може да възвърне еластичността и здравината на кожата, като същевременно подобрява минералната плътност на костите (често срещан проблем при хора с извънредно ниско производство на растежен хормон).

За да получите истинските ползи от HGH, трябва да избягвате да гледате на него като на анаболен стероид (какъвто той не е) и да разглеждате употребата му по съвсем различен начин. Повечето от горепосочените ефекти на HGH ще бъдат наистина полезни за бодибилдъра само ако използвате HGH с анаболни стероиди. Човешкият растежен хормон работи в перфектна синергия със стероидите – например, един стероид за натрупване, който насърчава набирането на мускули, ще стане значително по-мощен, след като заедно с него се добавят растежните ефекти на HGH.

Дозировки и приложение на HGH

Медицинска доза HGH

HGH се използва за лечение на няколко различни състояния, но най-вече на такива, свързани с липса на растеж (поради липса на нормално производство на растежен хормон) и мускулна загуба (при състояния като ХИВ). В тези случаи дозата на HGH обикновено е по-ниска от тази, за която бихме го използвали за целите на бодибилдинга – но не с толкова, колкото бихте очаквали.

Това е така, защото независимо от предназначението, HGH винаги ще се използва за дълги периоди от време, така че дозата винаги трябва да бъде ограничена. В медицинските условия HGH обикновено се дозира от 1IU до 3IU на ден. Когато на деца се дава HGH по медицински причини, дозата се изчислява според телесното тегло, както е указано от лекаря.

Дозировка на HGH за културизъм

В зависимост от вашите цели, дозата HGH за бодибилдинг и други приложения за постигане на резултати може да варира. Мъжете, които искат предимно ползите от загубата на мазнини, подобряването на производителността, възстановяването и лечението от HGH, могат лесно да видят отлични резултати от едва 2IU дневно, но мнозина ще увеличат тази стойност до 4IU. Дори тази ниска доза ще доведе до забележимо подобрение на всеки стероиден цикъл, който използвате. Жените ще видят много сходни ползи от дози от 1IU до 2IU дневно.

Когато основната цел е натрупване на мускулна маса, мъжете ще търсят между 4IU и 6IU дневно с оглед използването на HGH в продължение на шест месеца, за да получат максимална полза.

Приемането на HGH в дози над 6IU дневно се счита за много висока доза. Дори и най-заклетите културисти обикновено няма да искат да надхвърлят 6IU като максимална доза, а на това ниво може да се очаква значително увеличаване на масата при комбиниране на HGH с мощни стероиди за увеличаване на обема.

Основната причина за избягване на прекомерни дози HGH е, че той трябва да се използва в продължение на няколко месеца, за да се извлече някаква полза от него. Това не е бързодействащо съединение, както са много стероиди. За да получите максимални анаболни ефекти и растеж на мускулната тъкан, HGH трябва да се използва в продължение на шест месеца.

Това е значително по-дълъг период от който и да е стероид, но е необходим поради бавното действие на HGH и IGF-1, които се натрупват в организма. Използването на високи дози HGH в продължение на много месеци е рецепта за сериозни странични ефекти, и затова ниски до умерени дози са стандартната процедура.

Съществува един уникален сценарий, при който някои от най-твърдите и дръзки културисти ще приемат сериозно високи дози HGH. Използвайки стратегия, често наричана „взрив и круиз“, се приемат много високи дози HGH за много кратко време. Това може да бъде до 16IU – повече от два пъти повече от обичайния препоръчителен максимум.

Това ще бъде използвано само за десет дни, а целта е или да се преодолее плато или да се изпитат много бързи печалби. Това е високорискова стратегия, не само поради сигурността на страничните ефекти на HGH, които ще се появят при тази мегадоза, но и поради съмнителната способност на HGH да има време да достави много ползи толкова бързо. В повечето случаи, бързодействащите анаболни стероиди ще бъдат по-добър вариант.

Дозировка на женски HGH

Жените ще видят ползи от HGH при по-ниски дози, отколкото мъжете. За жени, които са фокусирани предимно върху загубата на мазнини, възстановяването и оздравяването, тогава доза от само 1-2IU дневно може да донесе отлични резултати. Жените, които желаят да използват HGH за мускулен растеж, могат да увеличат дозата до 3-4IU дневно.

В двата случая, HGH ще трябва да се използва в продължение на минимум 12 седмици – но за истински мускулни печалби с HGH в пълния му потенциал, жените ще гледат на цикъл от поне 6 месеца.

Не е необичайно жените да искат да използват HGH единствено по естетически причини, по отношение на антиейджинг свойствата на HGH. Особено потенциалните ползи за кожата и косата са основен приоритет тук. В тези случаи, ниската доза, като например 2IU дневно, е повече от достатъчна. Загубата на мазнини също ще бъде по-лесно постижима при тази доза, като страничните ефекти са добре контролирани за повечето жени.

Жените често използват HGH в ниски дози в продължение на много години с цел изгаряне на мазнини, поддържане на идеално тегло, повишаване на мускулния тонус и за гореспоменатите ефекти против стареене. Жените трябва да бъдат внимателни, когато става въпрос за избягване на по-високи дози, особено ако планират да използват HGH в продължение на няколко години. Всяко потенциално увеличение на краката, ръцете и други външни белези би било забележимо и вероятно не желано от повечето потребители на HGH от женски пол.

Подходящо приложение и времетраене

HGH е инжекционно съединение, така че ще трябва да вземете всички същите предпазни мерки за безопасност и хигиена, както при употребата на стероиди. За разлика от стероидите, които трябва да се инжектират в голям мускул, при HGH имате възможност да избирате дали да го инжектирате подкожно или интрамускулно.

Подкожната инжекция е точно под кожата и не само, че този метод обикновено е по-лесен и по-малко болезнен, но и осигурява по-голямо количество наличен HGH за тялото. Подкожната инжекция ще доведе до малко по-кратък полуживот, отколкото ако се инжектира в мускулите – съответно около 3,8 часа срещу 4,9 часа.

От практическа гледна точка това не е от жизнено значение, тъй като въпреки краткия полуживот на HGH, независимо от вида на инжектирането, ефектът му ще продължи доста след 24 часа след инжектирането. Това означава, че не е необходимо да бъдете твърде внимателни по отношение на времето на инжектиране всеки ден спрямо времето на тренировката.

Често задавани въпроси за HGH

Хормонът на растежа стероид ли е?

HGH е хормон, но не е стероиден хормон. HGH се произвежда от хипофизната жлеза и влияе върху растежа на костите и мускулите, наред с други функции. Въпреки че може да стимулира растежа на мускулите, то го прави по начини, различни от тези на анаболните стероиди.

HGH действа ли веднага?

HGH изисква търпение, за да видите резултатите, тъй като са необходими много месеци, докато се наблюдават пълните му ползи. Препоръчва се циклите на HGH да са с продължителност най-малко три месеца и често до шест месеца, за да се постигне максимална полза.

От колко хормон на растежа се нуждая, за да изградя мускули?

Дозата на HGH ще зависи най-вече от това, дали го комбинирате със стероиди и какви са вашите цели. Мъжете обикновено трябва да приемат до 8IU дневно, за да видят максимален мускулен растеж с HGH, когато го използват заедно със стероиди. Това изисква приема на HGH продължително няколко месеца, за да се възползвате от пълния му потенциал.

HGH изгаря ли коремните мазнини?

Въпреки че HGH не е считан за средство за изгаряне на мазнини, неговите анаболни и метаболитни свойства могат да допринесат за някаква загуба на мазнини, при условие че не консумирате излишни калории. За истински ползи от изгарянето на коремните мазнини с HGH, то може да се комбинира с режещ стероид като Anavar.

Колко мускули можете да натрупате с HGH?

Мускулните ви печалби, използвайки HGH, ще зависят силно от комбинацията с анаболни стероиди, а това е най-често използваната стратегия. HGH ще допълни анаболните и мускулните ефекти на стероидите. Използването на силни стероиди в комбинация с HGH може да доведе до придобиване на 10-20 кг мускулна маса в стандартен цикъл.

Какви са рисковете от приемането на HGH?

HGH е свързан с много потенциални странични ефекти, като синдром на карпалния тунел, болки в ставите, отоци на ръцете и краката, гинекомастия при мъжете и, при по-високи дози, развитие на диабет тип 2 поради въздействието на HGH върху инсулиновата чувствителност и нивата на кръвната захар.

ᐉ Прочете още: Хормон на растежа (HGH) – Странични ефекти, вреди и рискове

Законно ли е използването на HGH?

Употребата на HGH не е законна за постигане на резултати или за целите на бодибилдинга, както и за каквато и да е употреба извън предписаните медицински условия. Всяко предписване на HGH извън медицинските протоколи е незаконно в Съединените щати и в повечето други държави.

Могат ли жените да използват HGH?

Да, едно от големите предимства на HGH е, че жените могат да го използват без да преживяват вирилизация, която се случва при употребата на анаболни стероиди. Жените и мъжете ще имат подобни ползи от HGH, но жените обикновено приемат по-ниски дози и се фокусират върху подобряване на мускулния тонус, загуба на мазнини и антиейджинг ефектите на HGH, които могат да подобрят външния им вид на кожата и косата.

С какво можете да комбинирате HGH?

Хормонът на растежа почти винаги се използва в комбинация с други вещества, защото това е най-полезният начин за използването му. Потребителите на стероиди често комбинират HGH с Anavar за рязане и загуба на мазнини. За цикли за изграждане на мускули и повишаване на силата, HGH ще бъде комбиниран с тестостерон и по-мощни стероиди като тренболон. HGH има способността да значително засили ефектите на анаболните стероиди поради своята способност да стимулира растежа на тъканите.
ᐉ Прочете още: Цикъл с хормон на растежа (HGH цикъл)