Анавар – Странични ефекти, вреди и рискове

Всички стероиди носят значителни рискове, както по време на употребата им, така и за дългосрочното здраве. Хората, които използват стероиди, осъзнават тези рискове, а мнозина от нас са запознати със съдбата на индивиди, които са злоупотребили със стероиди и са претърпели сериозни здравословни проблеми или дори са загубили живота си.

Анавар със сигурност не е изключение от рисковете и страничните ефекти, въпреки че често се смята за по-лек стероид. Някои хора могат да използват Анавар без да изпитат незабавни странични ефекти, но индивидуалната реакция, дозата (както и продължителността на цикъла и взаимодействието с други използвани стероиди) всеки път определят индивидуалния опит с възможните странични ефекти на Анавар.

Странични ефекти

Ето основните възможни странични ефекти, за които трябва да бъдете внимателни по време на цикъла си на Анавар:

Андрогенни странични ефекти

Анавар има ниска андрогенна оценка, но все пак може да предизвика някои от познатите андрогенни странични ефекти, особено ако вече сте генетично предразположени към тях. Акнето е един проблем, с който някои потребители на Анавар трябва да се справят (докато други въобще няма да имат акне). Някои потребители отбелязват, че акнето се появява веднага след започване на употребата на Анавар – това са хора, които много вероятно са страдали от акне през тийнейджърските години. Възможната поява на окосмяване по тялото и загубата на коса по главата също са индивидуални странични ефекти. Ако нямате гени за мъжко оплешивяване (проверете дали баща ви или дядовците ви са оплешивели), е много малко вероятно да забележите някакви проблеми в тази област.

Естрогенни странични ефекти

Едно от ключовите предимства на Анавар е, че не ароматизира, оттук няма нужда да се борите с характерни естрогенни странични ефекти като гинекомастия, задържане на вода или високо кръвно налягане. Разбира се, ако комбинирате Анавар с ароматизиращ стероид, тези проблеми могат да се появят по време на вашия цикъл. Липсата на задържане на вода е главният фактор, който прави Анавар изключително привлекателен за изтрясване на мазнини, усъвършенстване на телесната композиция и скулптуриране на физиката, както и за постигане на определен, изсушен външен вид.

Потискане на тестостерона

Анавар може да доведе до леко потискане на естественото производство на тестостерон, въпреки че не в такъв мащаб, както някои други стероиди. За да се борите с това потискане и да избегнете симптомите на ниско ниво на тестостерон, се препоръчва включването на екзогенен тестостерон във вашия цикъл с Анавар. След приключване на употребата на Анавар, най-вероятно ще искате да проведете пост-цикъл терапия (PCT), с цел връщане на нивата на тестостерона към стандартните стойности.

Проблеми с холестерола

Ако сте здрави, Анавар вероятно няма да представлява риск за нивата на холестерола ви. Но ако вече имате проблеми с холестерола, както винаги ще искате да вземете допълнителни предпазни мерки с Анавар или с други стероиди. Анавар може да предизвика намаляване на нивата на добрия холестерол (HDL) и повишаване на лошия холестерол (LDL), но този страничен ефект е много индивидуален и зависи от дозата/продължителността на цикъла. Винаги е добре да следите нивата на холестерола си, докато използвате Анавар.

Чернодробна токсичност

Пероралните стероиди са известни с риска от хепатотоксичност, свързана с черния дроб. Счита се, че риска от повреждане на черния дроб от Анавар е по-нисък в сравнение с други перорални стероиди, но все още съществува. Това е основната причина, поради която трябва да ограничите употребата на Анавар до не повече от 8 седмици на цикъл, с подходяща пауза между циклите, за да позволите на черния дроб да се възстанови. Анавар все още е по-тежък за черния дроб от всяко инжекционно стероидно съединение, затова е изключително важно да не пренебрегвате рисковете. Някои потребители може да желаят да използват чернодробни защитни добавки по време на цикъла на Анавар.

Женски странични ефекти при употреба на Анавар

Това е един от малкото стероиди, които жените могат да използват без да се сблъскат с тежките маскулинизиращи ефекти, свързани с повечето други стероиди. При ниски дози, повечето жени могат да избегнат напълно страничните ефекти, но при по-високи дози може да се появят вирилизиращи ефекти като окосмяване и задълбочаване на гласа. Някои жени съобщават за сериозно акне по време на употребата на Анавар, както и други проблеми като намалено либидо.

Повечето мъже, които използват Анавар в дози от 50 mg или по-малко дневно, ще видят минимални или дори никакви странични ефекти. Мнозина се притесняват, че може да имат загуба на апетит (все пак искат да имат апетит, ако режат), но някои потребители дори искат някои мускулни печалби при използването на Анавар.

Други опасения, като например промени в липидния профил, които засягат нивата на холестерола, и чернодробна токсичност, често са неоснователни при умерени дози. Въпреки това, ако вече имате висок холестерол, е важно да наблюдавате здравето на холестерола си по време на цикъла на Анавар.

ᐉ Прочете още: Цикъл с Анавар – начинаещи, средно напреднали и напреднали

Заключение

Анавар е популярен стероид, особено при тези, които искат да подобрят своята физическа форма и телесна композиция. Неговата лека природа го прави по-търпим за странични ефекти в сравнение с по-тежките стероиди, но въпреки това съществуват рискове.

Важно е да се подчертае, че въпреки многобройните странични ефекти, които могат да възникнат от употребата на Анавар, той може да бъде безопасен, когато се използва разумно и под наблюдение на медицински специалист. Индивидуалната реакция, дозата, продължителността на цикъла и взаимодействието с други стероиди винаги ще играят роля в потенциалните странични ефекти.

Съветът е винаги да се консултирате със специалист и да следите нивата на холестерола си, тестостерона и общото си здравословно състояние по време на употребата на Анавар или други стероиди. Не забравяйте, че въпреки атрактивността на бързи физически резултати, нищо не е по-важно от вашето здраве.