Цикъл с Болденон – дози, прием и продължителност

Болденон, познат още като Екипоиз или EQ, е андрогенно-анаболен стероид (ААС), който първоначално е разработен за ветеринарна употреба в края на 40-те години на миналия век. Структурно той е свързан с тестостерона, но е модификацията му с двойна връзка между въглеродните атоми на позиции 1 и 2 позволява на стероида да остане активен в тялото за по-дълъг период от време. Това прави Болденон един от предпочитаните анаболни стероиди сред спортистите.

Според химическата си структура Болденон е синтетичен производен на тестостерон. Той има добавена двойна връзка между въглеродите на позиции 1 и 2 и метил група към 17-ия въглероден атом.

Това дава на стероида сравнително високо анаболно-андрогенно съотношение (AAR) от около 100:500, което означава, че е по-анаболен в сравнение с тестостерона. Така Болденон подпомага значително увеличаване на синтеза на протеини, задържането на азот и производството на червени кръвни клетки.

Болденон се прилага интрамускулно и обичайната доза варира от 200 до 800 мг на седмица за периоди от 8 до 12 седмици. Въпреки своите предимства, употребата на Болденон може да доведе до нежелани странични ефекти като акне, мазна кожа, увеличаване на растежа на телесните косми, както и вирилизация при жените.

Дълготрайната употреба може също така да потисне естественото производство на тестостерон и да причини токсичност за черния дроб.

Прием на Болденон

Приемът на Болденон често се осъществява чрез интрамускулни инжекции, което е най-често срещаният метод за администриране на този стероид. Типичните дозировки се движат в диапазона от 200 до 1000 мг седмично. Всеки спортист трябва да оцени своята физическа подготовка и цели, за да определи най-подходящата доза и продължителност на цикъла, който обикновено варира между 8 и 12 седмици.

Възможно ли е увеличаване на дозата да подобри резултатите?

Вярно е, че по-високите дози могат да ускорят постигането на желаните ефекти, но това също така повишава риска от странични ефекти.

Болденон се характеризира с умерено анаболно и андрогенно действие и често се включва в цикли за „изчистване“ поради способността си да запазва чистата мускулна маса, докато едновременно с това насърчава изгарянето на мазнини. Неговата лека естрогенна активност може да доведе до задържане на вода и гинекомастия, ако не се следи внимателно приема на високи дози или при продължителна употреба.

Как можете да минимизирате тези нежелани реакции?

Редовното наблюдение и адаптация на дозировката в съответствие с телесните реакции е критично за избягване на тези рискове.

Най-често срещаните странични ефекти при прием на Болденон включват потискане на естественото производство на тестостерон, повишен риск от кардиоваскуларни заболявания, токсичност за черния дроб, акне и мазна кожа. Също така могат да възникнат и настроения на раздразнителност или агресивност. Възможно е да се появят и проблеми на мястото на инжектиране. За да се намалят тези странични ефекти, често се провежда терапия след края на цикъла (PCT), която е насочена към възстановяване на естественото производство на тестостерон и минимизиране на загубата на мускулна маса и сила, придобити по време на цикъла.

Цикъл със Болденон за начинаещи

За начинаещи, които размислят за своя първи цикъл с Болденон, е важно да се започне с умерена дозировка.

Препоръчителната начална доза е между 200 и 400 мг на седмица.

Това количество осигурява достатъчно вещество за постигане на видими резултати в мускулния растеж и силовите показатели, като същевременно се минимизират рисковете от странични ефекти. Изборът на дозировка трябва внимателно да се съобрази с индивидуалната чувствителност и физическата подготовка на начинаещия.

Продължителността на първичния цикъл с Болденон трябва да бъде около 10 седмици.

Този период е достатъчен, за да се наблюдават значителни подобрения в мускулната маса и силата, без да се удължава неоправдано времето на експониране към потенциални странични ефекти. Освен това, краткият цикъл позволява на начинаещия да оцени как тялото му реагира на анаболните стероиди и да направи необходимите корекции в бъдещи цикли.

Приключването на цикъла с Болденон изисква провеждане на пост-цикъл терапия (PCT), която е ключова за възстановяването на естествената тестостеронова продукция. PCT обикновено включва прием на селективни модулатори на естрогеновите рецептори (SERMs), които помагат за възстановяване на хормоналния баланс. Този етап е съществен за поддържането на постигнатите резултати и за защита на здравето.

Цикъл със Болденон за напреднали

Продължителността на цикъла за напреднали спортисти, използващи Болденон, варира между 8 и 12 седмици.

Това време е от съществено значение, за да се постигнат оптимални придобивки в мускулната маса и силата. В този период тялото успява да адаптира и максимизира анаболния потенциал на стероида, като едновременно с това се увеличава и издръжливостта на спортиста.

Дозировката в напреднал цикъл с Болденон се движи в диапазона от 300 до 1000 мг на седмица.

По-високите дози са предпочитани от опитни спортисти, които търсят бързи и значими резултати. Въпреки това, те трябва да бъдат наясно с повишения риск от странични ефекти, като например акне или агресия, и да внимават за възможни здравословни проблеми, свързани с черния дроб и хормоналния баланс.

За да се усилят ефектите от Болденон, често се прибягва до добавянето на други анаболни стероиди като тестостерон, тренболон или дека дураболин в цикъла. Тези съчетания помагат за допълнително увеличаване на мускулната маса и оптимизиране на възстановяването след интензивни тренировки. Паралелно с това е изключително важно спортистите редовно да се подлагат на медицински прегледи за мониторинг на общото си здравословно състояние.

Комбиниране на Болденон с други анаболни стероиди

След като обсъдихме основните аспекти на употребата и дозировките на Болденон, нека обърнем внимание на комбинирането му с други анаболни стероиди, което може да бъде изключително полезно за постигане на специфични цели в културизма.

Един от най-често срещаните стероиди, с който се съчетава Болденон, е Тестостерон.

Тази комбинация е предпочитана поради синергичното действие, което двете субстанции оказват върху тялото, увеличавайки мускулната маса и силата, докато Болденон добавя качества като подобрена издръжливост и по-бавно, но постоянно натрупване на мускулна маса.

Интересен вариант за комбиниране е добавянето на Дека Дураболин към цикъла с Болденон. Това съчетание е особено полезно за тези, които търсят значително увеличение на мускулния размер и борба с болки в ставите, тъй като Дека е известен със своите свойства за подобряване на колагеновата синтеза и укрепване на съединителната тъкан. Въпреки това, този стак изисква стриктен контрол, тъй като естествената продукция на тестостерон може да бъде сериозно потисната, което налага неизменно провеждане на адекватна пост-цикъл терапия (PCT).

За спортистите, насочили се към максимални придобивки в сила и маса, комбинирането на Болденон с орални анаболни стероиди като Дианабол или Анадрол може да е ефективно. Тези препарати предлагат бързи резултати в началото на цикъла, което може да бъде мотивиращо и да подготви тялото за по-продължителните ефекти на Болденон. Важно е да се подчертае, че такива комбинации трябва да се прилагат под строг медицински надзор поради потенциално увеличения риск от странични ефекти, особено на черния дроб.

Пост цикъл терапия след прием на Болденон

Пост-цикъл терапията (PCT) след употребата на Болденон е изключително важна за възстановяването на естествената тестостеронова продукция в организма.

Както знаем, анаболните стероиди, включително Болденон, могат да потиснат естествената хормонална функция, затова PCT представлява критичен период, който помага тялото да се нормализира след цикъла на стероиди.

Препаратите, които обикновено се използват в PCT включват селективни модулатори на естрогеновите рецептори (SERMs) като Кломифен (Кломид) и Тамоксифен (Нолвадекс), които стимулират хипофизата да произвежда повече лутеинизиращ хормон, възстановяващ тестостероновата продукция.

Правилното тайминг на започване на пост-цикъл терапията също е от съществено значение. Обикновено се препоръчва започване на PCT около 2-3 дни след последната инжекция на Болденон, ако използвате бързодействащи естери. В случай, че са използвани по-дългодействащи естери, може да е необходимо да изчакате малко по-дълго.

Защо е важно това?

Закъснението в началото на PCT може да допринесе за по-дълъг период на хормонален дисбаланс, което води до по-тежки странични ефекти и забавено възстановяване.

Продължителността на пост-цикъл терапията обикновено варира между 4 и 6 седмици, в зависимост от дължината и дозировката на предходния стероиден цикъл. По това време е важно да се поддържа здравословен начин на живот с адекватен прием на хранителни вещества и редовни упражнения, което подпомага възстановяването.

Мониторингът на тестостероновите нива чрез кръвни изследвания е също така препоръчителен, за да се гарантира, че терапията е ефективна и да се направят корекции, ако е необходимо.