Хранене, диета и добавки при прием на стероиди

Диета за цикъл с анаболни стероиди

Приемът на храна ще зависи от това какво искате да получите от цикъла си, като двете основни категории са трупане на мускулна маса или намаляване на мазини и орелефяване, но някои хора ще имат предвид различен резултат и диетата очевидно трябва да бъде съобразена с това – особено по отношение на това дали ще натрупате маса или искате да станете по-слаби и релефни до края на цикъла.

Подготовката за състезания е друга цел и тя изисква особено добре планиран и (доста често) твърд режим на хранене.

И така, какво могат да добавят стероидите към една вече добра диета за бодибилдинг? По принцип те ви помагат да извлечете максимума от храната, като:

  • По-изчистени резултати: по-ефективното използване на калориите и засиленият протеинов синтез означават по-добро използване на хранителните вещества, в сравнение с времето извън цикъл.
  • Запазване на мускулите: стероидите насърчават поддържането на мускулната тъкан, дори когато сте на строга диета, така че можете да избегнете загубата на мускулна маса, която обикновено може да се получи при диета с калориен дефицит, а това очевидно има изключителни ползи за циклите на рязане.
  • Всеки човек има различна цел при напълняването – от желанието за сравнително леко напълняване до максималното натрупване на маса с помощта на най-мощните съединения, а това ще изисква повече и качествено хранене. Повечето от тях все още искат да приемат минимум 1000 допълнителни калории всеки ден.

Но не просто 1000 калории от каквото и да било; ясно е, че ще трябва да се съсредоточите върху това колко протеин приемате и качеството на този протеин. Приемът на протеини трябва да бъде около 1 gm на 1 килограм телесно тегло като ориентир, но хардкор момчетата често удвояват това.

Без този последователно висок прием на протеини растежът ще бъде ограничен и използването на стероиди ще стане донякъде безполезно, защото просто няма да можете физически да получите желаните резултати от растежа. Не само протеините ще планирате – въглехидратите и мазнините са също толкова важни.

Използвайте обичайната си диета като основа, за да оцените обичайния си дневен прием на протеини, въглехидрати и мазнини, след което разберете какво точно ще трябва да добавите или увеличите, за да постигнете целите си, когато сте в цикъл. Твърде често си мислим, че получаваме достатъчно калории, но не е така, и всеки недостиг ще убие резултатите ви, когато сте на съоръжения.

Дори ако в крайна сметка ядете малко по-малко, отколкото трябва да бъдете за натрупване на маса, ще забележите намалена тенденция към загуба на мускулна маса, защото тялото работи в такова повишено анаболно състояние със стероиди в системата.

Вече трябва да имате солидна представа за видовете мазнини и въглехидрати, които да приемате, като се уверите, че са включени качествени здравословни мазнини. Тъй като толкова много съединения могат да имат отрицателен ефект върху нивата на холестерола, това е особено важно при цикъл, при който ще трябва да поддържате приема на омега-3 мастни киселини; като мазната риба е добър източник.

След това идва въпросът за това колко често да се храните. Три големи хранения на ден рядко са подходът на бодибилдърите, независимо дали са в цикъл или не. Вместо това разделянето на храната на порции, разпределени през целия ден, поддържа енергията ви, без да ви натоварва или да предизвиква умора преди тренировка. Често срещана стратегия е от 5 до 8 хранения на ден.

Ако се стремите към чисто хранене през целия цикъл, както ще искате, ако искате да постигнете максимални резултати, тогава е доста лесно да разделите приема на храна на основните хранителни групи:

  • Постни меса: Постното говеждо месо, пилешкото месо, дивечовото месо и рибата като сьомга и риба тон ще съставляват по-голямата част от месните протеини, а тъй като са висококалорични храни, те ще допринасят и за по-голямата част от дневните ви нужди от калории.
  • Зеленчуци: Повечето зеленчуци са подходящи за включване във всяко ястие, но ако се стремите към ниско съдържание на въглехидрати, оставете или намалете до минимум картофите. Царевицата и грахът също са храни с относително високо съдържание на въглехидрати. Зеленолистните зеленчуци също трябва да бъдат включени в категорията на зеленчуците, тъй като са богати на антиоксиданти и витамини от група В.
  • Пълнозърнести храни: Това включва всички пълнозърнести видове хляб, ориз и макаронени изделия, но отново това са храни с високо съдържание на въглехидрати, така че включването им (и в какви количества) ще се определя от целите на вашия цикъл. Някои мъже включват много въглехидрати във всяко хранене, докато при други те са минимални или никакви. Без съмнение обаче пълнозърнестите въглехидрати ще заемат важно място в диетата на всеки цикъл за напълняване.
  • Млечни продукти/яйца: Тук лесно можете да добавите допълнителен протеин, но не всеки иска да заложи на млечни продукти поради по-високото съдържание на въглехидрати в пълномасленото кисело мляко и млякото. Яйчните белтъци на практика са основен продукт за много бодибилдъри, а вариантите с ниско съдържание на мазнини като сирене могат да бъдат добре дошли в диетата в отделни случаи.
  • Добри мазнини: Те са изключително важни за включване и приемане на неща като зехтин, ядки и рибено масло или растителни масла като ленено семе. Тези мазнини ще помогнат да се компенсира въздействието на някои стероиди върху холестерола.
  • Плодове: Следете за захарта в плодовите сокове и се придържайте към чист сок без добавки, както и към цели плодове, но ако се насочвате към нисковъглехидратна диета, тогава плодовете ще бъдат много малка част от цялостната ви диета. Иначе бананите, крушите, горските плодове и портокалите заслужават да бъдат включени в умерени количества, ако не заради друго, то заради високото им съдържание на витамини.
  • Напитки: Лесно е да се забрави, но напитките, освен водата, могат да провалят или унищожат хранителния план. Няма смисъл да спазвате строга диета, ако всеки ден изпивате по пет кутии кола. От само себе си се разбира, че газираните напитки няма да допринесат с нищо положително и най-добрият вариант е да се придържаме към обикновена стара вода и да избягваме напитките с преработена захар.

Хранене при прием на анаболни стероиди

Преходът към увеличен прием на калории е ключов, когато става въпрос за поддържане на мускулния растеж при употребата на анаболни стероиди.

За да подпомогнете възстановяването и растежа на мускулите, е препоръчително да консумирате с 250 до 500 калории повече от поддържащото ниво на калории.

Това допълнение в енергийния прием може ефективно да се използва за насърчаване на бърза мускулна регенерация и увеличение на мускулната маса.

Освен калорийното увеличение, също толкова важно е и поддържането на висок прием на протеини.

Знаете ли, че адекватният протеинов прием е съществен за мускулния синтез?

Наистина е така!

Когато приемате анаболни стероиди, е препоръчително да увеличите протеина до 1.5-2 грама на килограм телесно тегло.

Това осигурява достатъчно суровина за възстановяване и изграждане на нов мускулен тъкан, което е критично, особено в периоди на интензивни тренировки.

Наред с калорийния и протеиновия прием, оптимизирането на макронутриентното съотношение е следващата стъпка.

Идеалното разпределение на макронутриентите за стимулиране на мускулния растеж и възстановяване е около 25-30% протеини, 40-50% въглехидрати и 25-30% мазнини.

Такова разпределение помага не само за достатъчното енергийно ниво през целия ден, но и за поддържане на анаболен статус, което е незаменимо за постигането на желаните резултати във фитнеса.

Балансирано хранене и анаболни стероиди

Преходът към правилното време за консумация на въглехидрати е също толкова важен, колкото и количеството, което приемаме.

Защо да не изберем комплексни въглехидрати като цели зърна, плодове и зеленчуци през деня?

Тези храни осигуряват постепенно освобождаване на енергия, което е идеално за поддръжка на енергийните нива в продължение на целия ден.

Веднага след тренировка, обаче, е препоръчително да се насочите към по-прости въглехидрати като спортни напитки или декстроза, които бързо попълват гликогеновите запаси и ускоряват възстановяването.

Не бива също така да пренебрегваме и здравословните мазнини, които играят ключова роля в регулирането на хормоните и подпомагането на общото здраве.

Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата и ядките, са отличен избор.

Тези мазнини не само че подпомагат здравето на сърцето, но и подобряват еластичността на клетъчните мембрани, което може да помогне на мускулите да се възстановяват и растат ефективно.

Периодичността на хранене също не трябва да се игнорира.

Приемът на 5-6 малки хранения през деня на всеки 2-3 часа може значително да повлияе на мускулния растеж и възстановяването.

Така организмът непрекъснато получава хранителни вещества и поддържа положителен азотен баланс, което е необходимо за оптимален мускулен прираст.

Високопротеинена диета при употреба на анаболни

След като обсъдихме важността на правилния баланс между макронутриентите за ефективността на тренировките при употреба на анаболни стероиди, е също толкова критично да се обърне внимание на качеството и разпределението на протеините в диетата.

Протеините играят централна роля в подпомагането на мускулната репарация и растеж.

За тази цел, е препоръчително да се приемат между 1.6 и 2.2 грама протеин на килограм телесно тегло всеки ден.

Това количество помага да се задоволят повишените нужди на организма от протеин при прием на стероиди и подпомага интензивния мускулен растеж.

Важността на протеиновия тайминг не може да бъде подценена.

Протеинът трябва да бъде консумиран в рамките на един час след тренировка, за да се оптимизира синтезът на мускулен протеин и да се подпомогне възстановяването.

Разпределението на протеина през деня също е от критично значение – целта е да се приемат между 20 и 30 грама протеин на хранене, за да се поддържа положителен азотен баланс, което е изключително важно за устойчивия мускулен растеж.

Изборът на източници на протеин също трябва да бъде внимателно обмислен.

Препоръчително е да се фокусирате върху лесно усвоимите и богати на незаменими аминокиселини източници като пилешко, риба, пуйка и говеждо.

Тези храни не само предоставят необходимите строителни блокове за мускулен растеж, но и са с ниско съдържание на мазнини, което помага за поддържане на оптимално здраве и форма.

Добавки за подпомагане на мускулно развитие

Сега, след като разгледахме значението на правилното хранене, е време да се съсредоточим върху добавките, които могат да бъдат от съществено значение за подпомагане на мускулното развитие.

Включването на протеинови прахове в диетата е сред първите стъпки за ускоряване на възстановяването и нарастването на мускулната маса.

Праховете от суроватка, казеин или растителни протеини като този от грах или ориз са идеални за изграждането на мускули поради тяхната способност бързо да насищат мускулите с аминокиселини, което насърчава репарацията и растежа на мускулните влакна.

Друг критичен компонент, който може драстично да подобри мускулната сила и издръжливост, е креатин монохидрат.

Той помага за увеличаване на запасите от фосфокреатин в мускулите, което е от ключово значение за генерирането на енергия по време на интензивни упражнения.

Повишената мускулна сила и мощност могат значително да повлияят на продължителността и ефективността на тренировъчните сесии.

В допълнение, аминокиселината бета-аланин може да бъде изключително полезна, тъй като повишава нивата на карнозин в мускулите.

Това от своя страна помага за забавяне на умората, позволявайки по-дълги и по-интензивни тренировки.

Също така, регулярното приемане на бета-аланин подкрепя увеличението на мускулната маса и силата, което прави тази добавка отлично допълнение към режима на всеки атлет, стремящ се към оптимизиране на своите резултати.

Витамини и минерали при анаболно лечение

След като разгледахме основите на храненето при употреба на анаболни стероиди, е важно да обърнем внимание и на важността на витамините и минералите, които играят ключова роля за поддържането на здравето на костите и мускулите.

Витамин D е от решаващо значение не само за костната плътност, но и за мускулната функция.

Честа причина за мускулна слабост и загуба на костна маса при хора, приемащи анаболни стероиди, е недостигът на този витамин.

Затова е редно да се обмисли допълнителен прием на витамин D, за да се поддържат тези ключови аспекти на здравето.

От друга страна, витамин B12 е също изключително важен.

Този витамин е критичен за производството на енергия и нормалната функция на нервната система.

Дефицитът на витамин B12 при анаболни стероиди може да доведе до умора, слабост и дори до поява на замаяност и нарушения в чувствителността на крайниците.

Подсилената консумация на B12 може значително да подобри енергийните нива и да помогне за поддържането на нервната функция.

Не на последно място, минералите като магнезий и цинк също са от особена важност.

Магнезият е ключов за мускулната и нервната функции, както и за здравината на костите.

Намаленото ниво на магнезий вследствие приема на стероиди може да доведе до мускулни крампи и умора.

Допълнителният прием на магнезий може да облекчи тези симптоми и да подпомогне нормалната мускулна функция.

В допълнение, цинкът е важен за синтеза на протеини, лечение на рани и поддържане на имунната функция, което е особено важно в контекста на повишеното физическо натоварване.

Хидратация и анаболни стероиди

Преминавайки от жизненоважните хранителни елементи и добавки, е важно да акцентираме на значението на хидратацията при прием на анаболни стероиди.

Увеличеното задържане на вода, причинено от стероидите, може да доведе до подуване и натрупване на тегло.

Поддържането на адекватна хидратация помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото, намалявайки риска от нежеланите странични ефекти, като например оток.

Достатъчният прием на вода е съществен, за да помогне за правилното функциониране на всички телесни системи под натиска, който анаболните стероиди оказват.

Друг аспект на хидратацията, който не бива да бъде пренебрегван, е баланса на електролити в организма.

Анаболните стероиди могат да причинят нарушения в нивата на електролити, което води до мускулни крампи, слабост и умора.

Приемът на напитки, богати на електролити, може да помогне за възстановяване на този баланс и да поддържа оптималното функциониране на мускулите и другите жизненоважни функции.

Ръководството за хидратация трябва да бъде индивидуално адаптирано, особено когато става въпрос за тренировки и употреба на стероиди.

Третият важен аспект на хидратацията се отнася до натоварването на бъбреците, което анаболните стероиди могат значително да увеличат.

Подходящият прием на вода е от решаващо значение за подпомагане на бъбречната функция и предотвратяване на възможни увреждания или бъбречни заболявания.

Правилната хидратация помага за разреждане на вредните вещества в урината и подпомага тяхното ефективно изхвърляне от тялото.

Особено след интензивни тренировки, увеличаването на приема на вода е критично за възстановяването и детоксикацията на организма.

Свъразани статии: