Акне от анаболни стероиди – Причини, симптоми и лечение

Същност на акнето, причинено от анаболни стероиди

Акнето, което се развива при употреба на анаболни стероиди, е директен резултат от измененията, които стероидите предизвикват в хормоналния баланс на тялото. Анаболните стероиди увеличават нивата на андрогенните хормони, което може да доведе до ускорено производство на себум от мастните жлези. Този излишък на себум, в комбинация с мъртвите кожни клетки, може лесно да запуши порите, което създава благоприятна среда за развитие на акне. Важно е да се отбележи, че акнето може да варира по тежест и да се появява в различни области на тялото, като най-често се засягат гърдите, гърбът, врата и лицето.

Причините за акне

Основната причина за появата на акне при употребата на стероиди е увеличаването на андрогените хормони, което води до прекомерно производство на кожно масло или себум. Това не само запушва порите, но и улеснява растежа на бактерии, които могат да причинят възпаление и образуване на пъпки. Освен това, стероидите могат да променят естествените отбранителни механизми на кожата срещу бактериите, което допълнително увеличава риска от инфекции и възпаления, довеждащи до акне.

Списък с анаболните стероиди, които причиняват акне

Име на стероидаВероятност за причиняване на акне
Даназол (Danazol)Висока
Станозолол (Stanozolol)Висока
Нандролон (Nandrolone)Висока
Винстрол (Winstrol)Ниска до умерена
Анавар (Anavar)Ниска до умерена
Примоболан (Primobolan)Ниска до умерена
Халотестин (Halotestin)Ниска до умерена
Мастерон (Masteron)Ниска до умерена
Туринабол (Turinabol)Ниска до умерена

Лечение на акне, причинено от стероиди

Лечението на акне, което е резултат от употребата на анаболни стероиди, изисква интегриран подход, който включва както медикаментозно лечение, така и промени в начина на живот и грижата за кожата. Тъй като прекомерното производство на себум и възпалението на кожата са ключови фактори за развитието на акнето, лечението обикновено се фокусира върху намаляване на тези симптоми.

 1. Топикални препарати: Използването на топикални лекарства като ретиноиди, антибиотици, бензоил пероксид и салицилова киселина може ефективно да намали възпалението, да предотврати запушването на порите и да контролира растежа на бактериите.
 2. Орални медикаменти: В някои случаи могат да бъдат препоръчани орални антибиотици, орални контрацептиви (за жени), антиандрогенни лекарства или дори изотретиноин за по-тежки форми на акне.
 3. Промени в начина на живот и диетата: Включването на здравословни хранителни навици, редовно почистване на кожата и избягване на фактори, които могат да влошат акнето, са също така важни стъпки към подобрение.
 4. Консултация с дерматолог: За правилната диагностика и подбор на лечение е важно да се консултирате с квалифициран дерматолог, който може да предложи индивидуално адаптирана терапия.

В следващата секция ще разгледаме по-обстойно препаратите и медикаментите за справяне с акне.

Медикаментите за лечение на акне, причинено от анаболни стероиди, се избират в зависимост от тежестта и характеристиките на акнето. Тези лекарства могат да бъдат разделени на няколко категории: топикални препарати, орални медикаменти и специализирани терапии. Важно е да се отбележи, че изборът на подходящо лечение трябва винаги да се прави под наблюдението на квалифициран медицински специалист.

Топикални препарати

 1. Ретиноиди (третиноин, адапален, тазаротен): Топикалните ретиноиди са производни на витамин А и работят като предотвратяват запушването на порите и намаляват образуването на комедони. Те също така помагат за намаляване на възпалението и ускоряват регенерацията на кожата.
 2. Антибиотици (клиндамицин, еритромицин): Топикалните антибиотици се използват за намаляване на бактериалната колонизация и възпалението на кожата. Те често се комбинират с други акне лекарства за по-добър ефект.
 3. Бензоил пероксид: Има антимикробно действие и е ефективен в борбата с бактериите, които причиняват акне. Бензоил пероксидът също помага за разтваряне на комедоните и предотвратява тяхното образуване.
 4. Салицилова киселина: Работи като ексфолиант, като помага за отстраняване на мъртвите кожни клетки и предотвратява запушването на порите.

Орални медикаменти

 1. Орални антибиотици (доксициклин, миноциклин): Използват се за лечение на умерено до тежко акне, като намаляват възпалението и бактериалната инфекция. Важно е да се спазва препоръчителният от лекаря курс на лечение, за да се избегне развитието на антибиотикорезистентност.
 2. Орални контрацептиви: При жените, оралните контрацептиви могат да нормализират хормоналния дисбаланс и да намалят производството на себум, което води до намаляване на акнето.
 3. Антиандрогенни медикаменти (спиронолактон): Работят като блокират ефектите на андрогените в кожата, което може да намали производството на себум и тежестта на акнето.
 4. Изотретиноин: Мощен медикамент за лечение на тежко акне, който се предписва при случаи, когато други методи на лечение са неефективни. Изотретиноинът значително намалява производството на себум, но може да има странични ефекти и изисква стриктен медицински надзор.

Специализирани терапии

В някои случаи могат да се препоръчат специализирани терапии като химически пилинг, лазерна терапия или фотодинамична терапия, които целят да подобрят състоянието на кожата, да намалят възпалението и да ускорят процеса на заздравяване.

Подходящото лечение на акне, причинено от анаболни стероиди, зависи от индивидуалните характеристики на пациента, тежестта на акнето и отговора на кожата към различни методи на лечение. Важно е да се следват препоръките на дерматолог за постигане на най-добри резултати и избягване на потенциални странични ефекти.

Симптоми и превенция

Разпознаването на симптомите на акне, причинено от употребата на стероиди, е първата стъпка към ефективната превенция и лечение. Типичните прояви включват появата на червени пъпки, които могат да бъдат болезнени на допир, и се появяват най-често върху гърдите, гърба, врата и лицето. Превенцията може да обхваща избягването на неконтролирана употреба на стероиди, поддържането на стриктна хигиена на кожата и приемането на здравословен начин на живот.

Възстановяване след акне, причинено от стероиди

Възстановяването след акне, причинено от употребата на анаболни стероиди, може да бъде дълъг процес, който изисква търпение и последователност в грижата за кожата. Важен аспект на възстановяването е възстановяването на хормоналния баланс и естествената защитна бариера на кожата. Ето няколко ключови стъпки:

 1. Преустановяване на употребата на стероиди: При възможност, прекъсването на употребата на анаболни стероиди под медицинско наблюдение може да е първата стъпка към възстановяване.
 2. Поддържане на стриктна рутина за грижа за кожата: Използването на нежни почистващи средства и хидратиращи продукти може да помогне за възстановяването на здравето на кожата.
 3. Избягване на дразнители: Важно е да се избягват продукти със силни химикали или фрагранции, които могат да раздразнят вече чувствителната кожа.
 4. Правилно хранене и хидратация: Здравословното хранене и достатъчната хидратация подпомагат регенерацията на кожата и нейната обща здравина.
 5. Консултация с дерматолог: Редовните посещения при дерматолог могат да осигурят специализирани съвети и препоръки за подходящи продукти и процедури за възстановяване.

Често задавани въпроси

Колко време отнема за възстановяване от стероидно акне? Времето за възстановяване може да варира в зависимост от индивидуалните характеристики на кожата, тежестта на акнето и спазването на препоръчаните методи за лечение и грижа. Може да отнеме няколко седмици до няколко месеца за видимо подобрение.

Може ли акнето отново да се появи след спиране на стероидите? Възможно е акнето да се появи отново, ако не се предприемат стъпки за поддържане на здравето на кожата и ако има други фактори, които допринасят за неговото развитие, като например хормонален дисбаланс или неподходяща грижа за кожата.

Как мога да предотвратя белезите от акне? За предотвратяване на белезите е важно да не се стискат или драскат пъпките, да се следва адекватен режим за лечение на акнето и да се използват продукти, които подпомагат регенерацията и здравето на кожата. Редовните консултации с дерматолог могат да предложат и специфични терапии за намаляване на риска от белези.

За успешното лечение и възстановяване от акне, причинено от стероиди, е важно да се подходи с внимание и да се следват всички медицински препоръки.